Lista celor 38 de dosare pretins politice. Un afacerist, învinuit de zeci de persoane de escrocherie, inclus în listă (Anticorupție)

  • 20 Februarie 2020 16:03
Lista celor 38 de dosare pretins politice. Un afacerist, învinuit de zeci de persoane de escrocherie, inclus în listă (Anticorupție)

Fostul consilier local din partea formațiunii politice „Partidul Nostru” și ex-directorul Pieței „Curcubeu” din centrul Chișinăului, Serghei Cosovan, a fost inclus în lista celor pe numele cărora au fost intentate dosare la comandă politică. Cosovan care a fost condamnat la șapte ani cu executare pentru că a înșelat două femei este învinuit într-un dosar penal pentru că ar fi încercat să acapareze un teren care nu îi aparține, iar la Judecătoria Chișinău se află pe rol un dosar penal în care afaceristul este învinuit că ar fi prejudiciat alte 18 persoane.

Curtea de Apel Chișinău a menținut în octombrie 2019, pentru a doua oară, sentința de șapte ani cu executare pentru Cosovan, învinuit de escrocherie în proporții deosebit de mari, obligându-l să restituie victimelor prejudiciul material. Cosovan a fost găsit vinovat pentru faptul că a luat bani de la două femei din Chișinău sub pretextul că le vinde buticuri în Piața „Curcubeu”, pe care a amenajat-o în centrul Chișinăului. Una dintre victime i-a dat 2.500 de euro, iar alta – 5.500 de euro. La 29 noiembrie 2018, Curtea de Apel Chișinău a menținut sentința pronunțată de Judecătoria Chișinău, scrie anticorupție.md.

În iunie 2019, Curtea Supremă de Justiție a casat sentința și a remis dosarul la rejudecare în instanța de apel, care a pronunțat aceeași sentință.

În alt dosar figurează 18 părți vătămate, foști comercianți de la Pața „Curcubeu”. Aceștia susțin că i-au dat lui Cosovan bani pentru buticuri, apoi au fost obligate să îi plătească o taxă lunară pentru dreptul de a-și vinde marfa. Pentru că nu s-au conformat, oamenii au fost siliți să părăsească buticurile fără să își vadă banii înapoi.

Un alt dosar a fost intentat în baza cererii depuse de Nadejda Godoroja, proprietara terenului pe care Cosovan a amenajat piața. Femeia a depus o sesizare pe Harta Corupției, în care afirmă că deține o decizie irevocabilă în instanța civilă privind evacuarea pieței de pe proprietatea sa, însă directoarea pieței, Elena Cosovan, soția lui Sergiu Cosovan, nu se conformează deciziei judecătorești. În cele din urmă, Nadejda Godoroja și-a recăpătat terenul cu ajutorul unui executor judecătoresc.

Serghei Cosovan și soșia sa au declarat în repetate rânduri că sunt nevinovați, iar învinuirile ar fi fost inventate de procurori ca să fie deposedați de afacere. În același timp, părțile vătămate s-au arătat indignate de includerea lui Cosovan în lista celor cu dosare politice.

„Ce fel de deținut politic este el?! E un escroc ordinar, care a amăgit foarte multă lume! Mie mi-a vândut cu 5.500 de euro, ca bun imobil, o carcasă acoperită cu peliculă, pe care o legam noaptea cu funii. Și contractul era fals”, ne-a declarat Svetlana Zubatîi, una dintre victimele lui Cosovan.

Serghei Cosovan a fost încătușat în octombrie 2017. Avocații săi au solicitat în repetate rânduri eliberarea sub control judiciar pentru perioada de desfășurare a anchetei, iar în final, s-au adresat la CEDO. La 29 martie, 2018, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a comunicat, în regim de urgență, plângerea lui Serghei Cosovan și a cerut Guvernului de la Chișinău să prezinte, în mod prioritar, observațiile sale față de plângerea respectivă.

Serghei Cosovan a fost eliberat pe motiv de boală la începutul lunii decembrie 2019.

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a anunțat luni că 38 de dosare care ar fi fost deschise pe motive politice, în care există suspiciuni de urmărire ilegală, abuzivă și selectivă, vor fi evaluate de un grup de control format din șase acuzatori de stat. Potrivit șefului Procuraturii Generale, dosarele aflate la etapa urmăririi penale vor fi clasate, în cazul celor aflate la etapa examinării în judecată procurorii vor renunța la învinuiri, iar în cazul dosarele aflate în faza de executare, se va verifica eventualitatea declanșării căilor extraordinare de atac.

În lista celor 38 de dosare au mai fost incluse dosarul Antifa, dosarul grupului Petrenco, dosarele protestelor din 20 ianuarie și 24 aprilie 2016, dosarul Ludmilei Kozlovska, dosarele pe numele activistului Pavel Grigorciuc, dosarul Gheorghe Petic, dosarul Sergiu Cebotari, dosarele intentate pe numele avocaților Ana Ursachi, Eduard Rudenco, Ion Crețu, Veaceslav Țurcan, Maxim Belinschi și Victor Muntean, ale ex-parlamentarilor Iurie Bolboceanu și Chiril Lucinschi, ale oamenilor de afaceri Andrian și Igor Borș, Victor Jantovan, Valentin Eșanu și Constantin Manole, al politicianului Renato Usatîi, ale judecătorilor Domnica Manole, Gheorghe Balan și Dorin Munteanu, dosarele intentate pe numele mai mulror activiști civici și reprezentanți ai administrației publice locale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
1,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:4,63 m/s
Mon
5
Tue
5
Wed
5
Thu
3
Fri
4
Arhivă Radio Chișinău