Lipsa specialiștilor – problema de bază cu care de confruntă APL-urile

  • 17 Noiembrie 2021 08:14
Lipsa specialiștilor – problema de bază cu care de confruntă APL-urile

Lipsa specialiștilor este una dintre cele mai serioase probleme cu care se confruntă administrațiile publice locale. Directorul executiv al Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), Viorel Furdui, spune că salarizarea proastă și volumul majorat de muncă îi descurajează pe mulți tineri să se angajeze în primării și consilii locale. În același timp, unii primari cer autorităților centrale modificarea legii, astfel încât veniturile suplimentare acumulate în bugetele locale să fie redirecționate către remunerarea angajaților, notează IPN.

Directorul executiv CALM, spune că lipsa profesioniștilor nu este doar problema autorităților centrale, ci și a celor locale. Potrivit lui, din cauza salarizării proaste, tot mai mulți angajați ai APL-urilor părăsesc sistemul.

„Situația în domeniul cadrelor în administrațiile publice locale este gravă. La nivel central se caută specialiști, se fac anunțuri și lumea nu prea vine, dar la nivelul APL-urilor situația este și mai gravă. Sunt o sumedenie de obligații care nu sunt acoperite financiar. Cei din administrația locală lucrează peste program, nefiind respectată remunerarea. E un cerc vicios, vrem să beneficiem de servicii de calitate, dar sistemul e construit prost și chiar dacă avem venituri proprii, nu le putem utiliza pentru salarizarea angajaților”, a spus Viorel Furdui în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune.

Edilii cer autorităților publice centrale să le vină în ajutor, menționând că unele solicitări expediate guvernanților de către CALM nu necesită acoperire financiară, ci doar voință politică.

„Un aspect care nu necesită cheltuieli financiare este atitudinea față de aleșii locali, inclusiv stoparea controalelor abuzive, politizate, nejustificate. Ne-am dori modificarea legii cu privire la salarizare în sectorul bugetar. Multe administrații publice locale au venituri proprii care pot fi direcționate pentru stimularea specialiștilor care au salarii mici. Asta nu necesită cheltuieli din bugetul de stat, este vorba despre o modificare care ar permite APL-urilor să-și stimuleze angajații. Este vorba de dreptul la autoadministrare”, a spus Alexandru Bujorean, primar al orașului Leova.

Reprezentanții guvernării spun că atât Parlamentul, cât și Guvernul caută soluții pentru a încuraja dezvoltarea localităților, pe agendă regăsindu-se un proiect care va majora veniturile administraților publice locale.

„Am venit cu un proiect de lege care prevede ca taxa pentru drumuri să fie direcționată către bugetele locale. Este un proiect al deputaților, dar există un proiect similar și din partea Guvernului, în plen vom decide care va avea prioritate, important este ca aceste defalcări să ajungă în bugetele locale, indiferent din partea cui vine inițiativă. Acești bani trebuie valorificați ca infrastructura drumurilor locală să fie îmbunătățită”, a spus deputatul PAS, Larisa Voloh.

Potrivit inițiativei Guvernului, taxa pentru folosirea drumurilor de către autovehiculele înmatriculate în Republica Moldova, nu va fi sursă de venituri în fondul rutier. Dacă proiectul va fi aprobat, această taxă va fi distribuită în proporție de 100% către bugetele locale.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,18
Câțiva nori
Umiditate:98 %
Vint:1,03 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
18
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău