Limba română mai e disprețuită în Republica Moldova (Jurnal de Chișinău)

  • 29 August 2014 09:51
 Limba română mai e disprețuită în Republica Moldova (Jurnal de Chișinău)

REVISTA PRESEI DIN 29 AUGUST

Limba română mai e disprețuită în Republica Moldova, titrează Jurnal de Chișinău, care constată că după 23 de ani de independență a statului Republica Moldova și 25 de ani de la revenirea la grafia latină, legislația lingvistică e și azi neglijată. Unii lingviști consideră că limba rusă funcționează oficial, față de limba română, în proporție de 80 la 20 la sută, iar marea noastră greșeală constă în faptul că tolerăm funcționarea oficială a două limbi într-un stat național. Din cauza dominației limbii ruse, statul nostru se descentralizează, iar descentralizarea culturală duce la descentralizarea politică, susține profesorul universitar Petru Butuc.

Ministrul Educației, MaiaSandu vorbește într-un interviu în JURNAL de Chișinău despre rezultatele implementării reformei în educație, despre importanța Codului Educației și dacă au existat situații în care a regretat că a acceptat funcția de ministru. 

Jurnal de Chișinău mai observă că războiul pe care îl poartă Kievul cu mercenarii ruși i-a făcut pe vecinii noștri să-și îndrăgească și mai mult țara. Potrivit sondajelor publicate pe un site ucrainean, peste 80% din cetățenii intervievați se consideră, mai mult ca oricând, patrioți ai Ucrainei, gata de orice sacrificiu în numele țării de baștină. Autorul se întreabă ce ar trebui să ni se întâmple nouă ca să înțelegem că publicitatea politică a socialiștilor e instigare la răzmeriță, iar arborarea pe balcoane a tricolorului în ziua de 27 august e un act de normalitate?

Evenimentul Zilei titrează că deși au trecut 23 de ani, percepția independenței de către moldoveni este bizară. Cel mai interesant este că, deși fiecare înțelege independența cum vrea, nimeni nu vrea să o înțeleagă așa cum este. Greoaie, deseori încălcată, deseori neglijată, de multe ori desconsiderată, dar totuși proclamată, față de URSS în primul rând, subliniază autorul, amintind că în Declarație, se spune clar și despre 1812, și despre 1940.

Ziarul Național scrie despre gazoductul Iași-Unghni și securitatea energetică a țării.Capacitatea gazoductului este suficientă ca să asigure tot consumul R. Moldova, subliniază publicația. Pentru asta e necesar ca acesta să fie extins până la Chișinău. Premierul Leancă ne asigură că acest lucru se va întâmpla cât de curând posibil. A mai promis că tot atât de repede ne vom interconecta și cu rețelele de energie electrică europene.

Ziarul Național mai informează că autoritățile din România nu vor mai aplica, începând cu 1 septembrie, prețuri indicative la vamă pentru produsele agricole importate din R. Moldova. Anunțul a fost făcut de ministrul român al Agriculturii, Daniel Constantin, în cadrul unei întrevederi pe care a avut-o cu omologul său moldovean, Vasile Bumacov.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,63
Nori împrăștiați
Umiditate:84 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău