Limba Română în R. Moldova - lupta pentru adevăr
-
31 August 2016 19:50
Limba română este limba oficială a Republicii Moldova, iar cei care susțin că vorbesc limba moldovenească nu fac decât să scindeze și mai mult societatea.
Este declarația președintelui moldovean Nicolae Timofti, lansată în deschiderea celei de-a 27-a aniversări a sărbătorii naționale”Ziua Limbii Române”, marcată astăzi în Republica Moldova. Cu acest prilej în capitala Chișinău dar și în majoritatea localităților din țară au loc o serie de evenimente culturale, expoziții, recitaluri de muzică și poezie, salonuri de carte.
Limba română este limba oficială a Republicii Moldova, iar Parlamentul de la Chișinău are obligația să modifice de urgență articolul din Constituția Republicii Moldova care încă mai conferă limbii moldovenești drept statut de limbă de stat, a declarat astăzi președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, în timpul unui discurs inaugural, susținut cu prilejul Zilei Naționale a Limbii Române. Președintele Timofti a mai spus că se consideră român, așa cum sunt toți cetățenii Republicii Moldova, limba fiind unul din pilonii de bază pe care se sprijină identitatea etnică a Republicii Moldova.
Sărbătoarea limbii române este strâns legată de procesele de renaștere națională din Republica Moldova de la sfârșitul anilor 80 ai secolului trecut. Primele drepturi cerute de basarabeni la mitingurile din perioada perestroikăi gorbacioviste au fost declararea limbii române drept limbă de stat și revenirea la alfabetul latin.
Începând cu 1990, 31 august a fost declarată sărbătoare a Limbii Române și marcată în fiecare an în Republica Moldova, cu mai mult sau mai puțin fast, în funcție de opțiunile geopolitice ale partidelor care s-au aflat la guvernare de-a lungul celor 25 de ani de independență.
În 1994, parlamentul de la Chișinău, condus de agrarieni a schimbat denumirea oficială a limbii române în ”limbă moldovenească”. În 1996, președintele de atunci, Mircea Snegur a avut o încercare de a readuce lucrurile la normalitate, inițiativă respinsă pe motiv că ar încuraja expansionismul românesc.
După 26 de ani limba română încă luptă pentru a deveni limba oficială pe întreg teritoriul Republcii Moldova, în situația în care limba rusă continuă să fie vorbită de majoritatea populației Republcii Moldova.
Totuși, pe 5 decembrie 2013, Curtea Constituțională de la Chișinău a stabilit clar că limba de stat a Republici Moldova este limba română, iar textul Declarației de Independență, unde este menționată limba română, prevalează în raport cu textul Constituției unde este menționată limba moldovenească.