Limba română, repusă în drepturi (Adevărul)
-
06 Decembrie 2013 09:46
REVISTA PRESEI DIN 6 DECEMBRIE
Traian Băsescu salută decizia Curții Constituționale de la Chișinău de a recunoaște limba română ca limbă oficială în Republica Moldova, scrie Ziarul Național. „E un act de dreptate față de istoria cetățenilor Republicii Moldova. Implicațiile sunt extraordinar de profunde, intră în vigoare imediat și de ele trebuie să ia notă toate statele lumii, inclusiv Uniunea Europeană (UE), a declarat Băsescu într-o conferință de presă.
Limba română, repusă în drepturi, titreaza Adevarul. Curtea Constituțională a recunoscut, practic, că limba română, consfințită în Declarația de Independență, este limba oficială a Republicii Moldova. Considerată drept una istorică, decizia lasă, totuși, loc de interpretări, atenționează Adevărul. Unii juristi sustin că nu există o normă clară cine execută hotărârea Curții Constituționale.
Adevarul atrage atentia asupra faptului ca atunci când au venit la putere, liderii partidelor de la guvernare au promis că vor întoarce statului pădurea de la Trebujeni, raionul Orhei, arendată de familia Voronin în 2008. Nu s-au ținut de cuvânt. Mai mult chiar, în ultimii ani, miniștri, deputați, funcționari publici, deopotrivă cu oameni de afaceri, au pus mâna pe toate pădurile din jurul Chișinăului, ca să-și construiască vile la fel ca liderul comunist.
Ucraina e divizată, la fel și Republica Moldova, scrie Adevarul: unii cetățeni vor cu Vestul, alții cu Estul. Acest partaj se reproduce și la nivelul clasei politice. La Chișinău avem o mică majoritate pro-europeană în Parlament, iar la Kiev guvernarea înclină spre Uniunea Vamală. În această confruntare, centrul de greutate se poate ușor deplasa într-o parte sau în alta, prin migrarea unor deputați cu intenții schimbătoare. Ne așteaptă un an greu, 2014, de aceea, dacă mai adăugăm în această ecuație și așteptatele presiuni ale Rusiei, s-ar putea ca unii parlamentari să gândească mai… „pragmatic“ și să vrea să-și securizeze mandatele după viitoarele alegeri, conchide Adevarul.
Constantin Tanase observa in Timpul cred că de la declararea Independenței sale R. Moldova nu a avut o fază mai bună. Se pare că Dumnezeu a aliniat planetele într-o configurație care favorizează Moldova pe toate liniile. Cu certitudine, republica dintre Prut și Nistru a intrat într-o nouă fază (geo)politică, intrare marcată de Summitul de la Vilnius. Evenimentul de la Vilnius e o victorie, dar ea va deveni istorică doar dacă clasa politică realizează ce se întâmplă și ce are de făcut după Vilnius, subliniaza publicistul. In opinia lui Constantin Tanase după Vilnius, liderii politici ai RM au o sarcină dublă, cu adevărat istorică: 1. să înceapă edificarea statului civilizat R. Moldova și să câștige alegerile parlamentare din 2014.
George Damian revine in Timpul la subiectul Unirii. Orice fel de cenzură asupra discuției despre unire nu poate să fie decât păguboasă, sustine autorul. Potrivit acestuia, singurul drum posibil este integrarea reciprocă: românii din Basarabia să devină o prezență obișnuită, să depășească faza exoticului la București, iar românii din România să fie tratați de la același nivel la Chișinău. Trebuie să atingem un nivel al normalității și libertății de mișcare în spațiul limbii române, indiferent de structurile administrative și ideologiile politice. Aceasta este unirea celor două maluri ale Prutului în secolul XXI.