Limba română, motiv de scandal în CMC

  • 14 Iunie 2016 17:40
Limba română, motiv de scandal în CMC

Limba română a fost marți, 14 iunie, subiect de dispută în cadrul ședinței Consiliului Municipal Chișinău.

Aleșii locali s-au luat la ceartă în timpul aprobării modificărilor la Regulamentul de funcționare a CMC care se referă la limba de desfășurare a ședințelor. În timp ce consilierii socialiști, comuniști și cei din formațiunea Partidul Nostru, au militat pentru termenul Limba de Stat, consilierii liberali, liberal-democrați și cei din PPEM au votat împotrivă și au susținut sintagma Limba Română.

Discuțiile în contradictoriu au fost generate de o prevedere din Regulamentul de funcționare a Consiliului Municipal care stipulează că ședințele Consiliului se desfășoară în limba română. Consilierii socialiști și comuniști au contestat această prevedere și au insistat ca această să fie înlocuită cu ”Limba de Stat sau alte limbi vorbite în municipiu”.

Liderul fracțiunii comuniștilor Vasilii Chirtoca a menționat că potrivit legii privind funcționarea limbilor toți ar trebui să cunoască limba rusă pentru a da posibilitate să se exprime în această limbă celor care nu cunosc limba de stat.

”Nu uitați că noi trebuie toți să cunoaștem limba rusă potrivit legii din 1989. De aceea noi putem preciza și să scriem concret ”sau în limba rusă”, pentru a da posibilitatea colegilor noștri care încă nu cunosc limba de stat să vorbească și în limba rusă”, a declarat Vasilii Chirtoca.

Liberalii au făcut apel la decizia Curții Supreme de Justiție din decembrie 2013, potrivit căreia limba de stat în Republica Moldova este limba română.

„Bănuiesc că 25 de ani sunt mai mult decât suficienți pentru toți ca să învețe o limbă. Acordarea limbii ruse unui statut special a dus la faptul că nici astăzi aceștia nu au învățat limba română. După Hotărârea Curții Constituționale toate instituțiile statului s-au conformat. Acum noi să vorbim de o altă limbă decât limba romană?”, a precizat consilierul liberal Vasile Petrea.

 

Consilierul PPEM Oazu Nantoi a făcut apel la calmi și discutarea unor subiecte ce țin de competențele Consiliului Municipal.

 

IN nantoi

”Eu pentru a lupta cu Alzheimer  de o bucată de timp studiez limba australiană, americană, limba austriacă și când mă duc la veceu, mă duc cu dicționarul moldovenesc-român al lui Vasile Stati. Există întrebarea, ține de competența Consiliului Municipal sau nu, politica lingvistică?

 

Ca formulă de compromis a fost înaintată propunerea ca punctul cu referire la limba în care să se desfășoare ședințele CMC să fie exclus.  Această propunere la fel ca și includerea sintagmei ”Limbă de stat” nu au întrunit numărul suficient de voturi,  astfel că ”Ședințele Consiliului Municipal se vor desfășura în limba română”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,03 m/s
Sat
16
Sun
13
Mon
12
Tue
14
Wed
11
Arhivă Radio Chișinău