Lilian Carp: Așa-zisele autorități oficiale de la Tiraspol nu-și doresc acest război, plus elite economice care sunt își doresc să păstreze situația existentă de acolo

  • 29 Aprilie 2022 11:57
Lilian Carp: Așa-zisele autorități oficiale de la Tiraspol nu-și doresc acest război, plus elite economice care sunt își doresc să păstreze situația existentă de acolo

În acest moment nu există motive majore de îngrijorare privind escaladarea situației de securitate, afirmă președintele Comisiei parlamentare pentru securitate națională, apărare și ordine publică, Lilian Carp. Dacă autoritățile vor observa că există anumite acțiuni care ar duce la escaladarea situației, ele vor comunica public, a spus deputatul la emisiunea „Alternativa Europeană” de la Radio Chișinău.

Dacă noi vom observa că există anumite acțiuni care ar duce la escaladarea situației, noi vom comunica public, pentru că asta este corect, pentru că oamenii trebuie să știe cum trebuie să acționeze în caz că escaladează situația. În acest moment nu există motive majore de îngrijorare că ar putea să escaladeze situația”.

Lilian Carp a spus că, din discuțiile permanente pe care le au reprezentanții Chișinăului cu cei ai Tiraspolului, așa-zisele autorități și elite economice de acolo nu-și doresc implicarea în război:

Așa-zisele autorități oficiale de acolo nu-și doresc acest război, plus că așa-zisele elite economice care sunt își doresc să păstreze situația existentă de acolo, pentru că își desfășoară activitatea economică în liniște, fără mare control din partea cuiva(…) Elitele de acolo nu doresc implicarea într-un conflict cu direct cu Ucraina sau folosirea cel puțin la etapa actuală a teritoriul transnistrean ca platformă de atac asupra Ucrainei”.

Deputatul a spus că există anumite elemente pe care autoritățile le urmăresc pentru a observa o eventuală pregătire pentru o escaladare, precum donarea de sânge, acumularea de motorină, elemente care nu sunt semnalate în prezent, potrivit lui Lilian Carp:

Pentru a începe un război trebuie să ai câteva elemente: susținere populară, care nu există acum acolo. Plus forțele de ordine ale așa-ziselor autorități de acolo este mai numeros decât contingent armat al Armatei a 14-a și trei, în ultimii ani contingentul nu  a prea a fost schimbat, iar așa-numitul contingent al Armatei a 14-a și-au racolat tot din rândul cetățenilor din stânga Nistrului, care au și pașaportul Federației Ruse, dar care nu-și prea doresc implicarea în război. Este mult mai complexă situația de acolo și nu este atât de simplu. Ideea războiului nu este populară nici pentru cetățenii din stânga Nistrului”, a adăugat Lilian Carp.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:73 %
Vint:2,06 m/s
Fri
18
Sat
15
Sun
15
Mon
18
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău