Lilian Carp | „Ar trebui să fim mai atenți la politicienii pro-ruși (decât la Transnistria)

  • 15 Februarie 16:48
Lilian Carp | „Ar trebui să fim mai atenți la politicienii pro-ruși (decât la Transnistria)

Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) spune că Rusia și-a extins narativele împotriva Chișinăului ceea ce sugerează că Kremlinul face eforturi pentru a crea condițiile unui campanii hibride de destabilizare a acestei țări.

Institutul pentru Studierea Războiului a avertizat că Moscova pregătește o operațiune hibridă în Republica Moldova. Maria Zaharova a avertizat că Guvernul de la Chișinău încearcă să sugrume Transnistria din punct de vedere economic. De asemenea un blogger militar rus a afirmat că Republica Moldova se pregătește pentru reintegrarea cu forța a Transnistriei.

Lilian Carp, președintele Comisiei de securitate națională din cadrul Parlamentului Moldovei și deputat PAS, spune că aceste „acțiuni hibride” au loc chiar în acest moment.

„Noi am vorbit în continuu despre faptul că Republica Moldova se află sub un atac informațional al Federației Ruse, dar și a unor acțiuni hibride. Faptul că anumite persoane, gen de Șor (Ilan Șor, oligarh fugar, care se află în prezent în Israel - n.r.), dar și alți politicieni pro-ruși de la Chișinău realizează, prin acțiunile lor, destabilizarea în Republica Moldova, nu este un secret pentru nimeni”, a declarat Lilian Carp pentru HotNews.ro

Federația Rusă practică de 30 de ani acțiuni hibride pe teritoriul Republicii Moldova. Acestea influențează atât scrutinele electorale, precum și anumite decizii politice.

Declarațiile (oficialilor ruși - n.r.) s-au accentuat în ultima perioada, dar ele nu se deosebesc de acțiunile pe care le-au întreprins anterior, se mai arată în articol.

Întrebat dacă Republica Moldova ar trebui să se aștepte la anumite mișcări care ar aduce la destabilizare în regiunea transnistreană, Lilian Carp a declarat că: „Eu zic să fim mai degrabă cu ochii pe politicienii pro-ruși de la Chișinău, care întreprind aceste acțiuni de destabilizare. Pentru că, de regulă, Kremlinul a reacționat în Republica Moldova prin intermediul acestora: este mai ieftin și, de regulă, sunt foarte docili. Și, din păcate, nu duc lipsa de asemenea persoane, care pot cu mare drag să presteze un asemenea serviciu pentru ei”. 

Președintele Comisiei de securitate națională din cadrul Parlamentului Moldovei a mai declarat că atâta timp cât Ucraina rezistă, riscurile militare împotriva Republicii Moldova sunt minore, cele mai mari riscuri fiind războiul hibrid, propaganda, atacurile cibernetice și politicienii corupți de la Chișinău care acționează în interesul Federației Ruse.

 Întrebat de jurnaliștii HotNews dacă pe marginea analizei ISW urmează să fie organizate anumite audieri pe platforma Comisiei parlamentare, Lilian Carp a spus că periodic se fac anumite audieri pe proiecte de legi care vin să îmbunătățească legislația, să ofere posibilitatea instituțiilor de drept să acționeze.

„Asta este pârghia pe care o are Comisia parlamentară, în rest există Consiliul Suprem de Securitate pe lângă Președinție. De fapt, acolo se discută aceste probleme”, a spus Lilian Carp.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:32 %
Vint:3,09 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău