Liderul PD, Vladimir Plahotniuc, este cercetat penal în România (Revista presei)

  • 14 Noiembrie 2017 09:58
Liderul PD, Vladimir Plahotniuc, este cercetat penal în România (Revista presei)

Revista presei din 14 noiembrie 2017

Portalul Adevărul scrie că în  Republica Moldova există jurnaliști care donează bani partidelor pentru promovarea anumitor interese politice. Cel puțin așa rezultă din Raportul privind veniturile și cheltuielile din campania electorală pentru referendumul de revocare din funcție a primarului Dorin Chirtoacă. În lista de donatori ai campaniei electorale menționate apar numele câtorva jurnaliști de la posturile de televiziune afiliate Partidului Socialiștilor.

Publicația anunță și numele jurnaliștilor care au donat bani socialiștilor pentru referendumul anti-Chirtoacă, ei fiind angajați ai NTV, TNT-Moldova și Accent TV, unii dintre ei contribuind și cu câte aproape 10 mii de lei proveniți din salariu. 

Cine a lăsat deschisă ușa din spate a Primăriei Chișinăului? Se întreabă Nicolae Negru în Ziarul Național. Publicistul remarcă faptul că Partidul Liberal arată cu degetul cine a introdus-o pe Silvia Radu în Primăria Chișinăului pe ușa din spate, dar nu spune cine și pentru ce a deschis de fapt această ușă, cine a jucat rolul „calului troian” în Primăria capitalei? „Modestia” liberalilor e de înțeles: au fost chiar ei în acest rol trădător, stupid. Oricum, indiferent dacă e numită legal sau ilegal, Silvia Radu s-a cam grăbit să arunce lucrurile din cabinetul lui Chirtoacă, opinează autorul.  Din respect față de Constituție care spune că fiecare cetățean se bucură de prezumția nevinovăției, dacă nu din respect pentru Chirtoacă, ar fi fost bine ca ea să fi răbdat un pic. Chiar dacă doamna Radu este mai bine informată decât noi și știe că procesul lui Chirtoacă va dura și că el nu are șanse să se întoarcă la Primărie, ea putea fi mai discretă. Eleganța, generozitatea nu strică nimănui, niciunui „tehnocrat” și, cu atât mai mult, unui politician începător, conchide Nicolae Negru. 

Încă o vizită a lui Dodon în Rusia și niciuna în România sau Ucraina, observă Ziarul de Gardă. Președintele Igor Dodon a mai întreprins o vizită  de lucru la Moscova,  pe 12 noiembrie, unde a avut o întrevedere cu antreprenorul Andrei Nazarov, indică acesta într-un mesaj pe contul său de Facebook.  Deși la 23 decembrie, Igor Dodon împlinește un an de la investirea sa în funcția de șef al statului, nu s-a întâlnit niciodată și nici nu a explicat dacă urmează să se întâlnească cu omologii singurelor state vecine ale R. Moldova, România și Ucraina. Ziarul de Gardă a scris că până în prezent, Igor Dodon a avut 6 întâlniri cu președintele Federației Ruse, Vladimir Putin. 

Timpul, citând  site-ul lui Igor Dodon scrie  că, pe 28 octombrie, PSRM „a început campania națională pentru trecerea la forma prezidențială de guvernare”. 

Obsesia lui Dodon cu verticala puterii este simptomatică pentru R. Moldova, o societate în care mulți dintre cetățeni încă preferă să creadă într-un „tată al poporului”, care trebuie să conducă cu mână de fier și să „aibă grijă” de oameni. Dodon gândește exact în acest registru, și probabil se vede deja pe sine drept un potențial „părinte” al poporului, sau al „națiunii moldovenești”, în viziunea sa. Însă ideea trecerii la forma prezidențială de guvernare este, după Timpul,  nocivă pentru întreaga societate, pentru că riscăm să pierdem și puțina libertate pe care o mai avem, în favoarea unui regim de tip Belarus.  

Jurnal.md scrie că liderul Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, este cercetat penal în România și că ”Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) de la București a deschis dosar penal, în care este vizat șeful PD, sub aspectul săvârșirii de constituire a unui grup infracțional, șantaj, înșelăciune și spălare de bani”.

Jurnal anunță că a intrat în posesia unei ordonanțe în acest sens, care a fost făcută publică în cadrul unei ediții speciale a emisiunii Cabinetului din Umbră.

„Astfel, se arată că în cursul anului 2011, între Platon și Plahotniuc s-au purtat negocieri în legătură cu preluarea, prin persoane interpuse de ambele părți, a unor acțiuni ale unor bănci și societăți comerciale înregistrate pe teritoriul RM: Victoriabank, Banca de Economii, ASITO, Victoria-Asigurări și Alfa Engineering, negocieri care s-au concretizat cu încheierea a două tranzacții finale: o tranzacție principală publică (încheiată în scris la data de 02.12.2011, prin persoane interpuse, în Amsterdam) și o altă tranzacție secretă (care nu a fost încheiată în scris și care a avut în vedere desemnarea persoanelor interpuse). Începând cu luna noiembrie 2013, după revocarea din funcție a președintelui Victoriabank, Consiliul de administrație al BNM a decis ca unii acționari dețineau cota substanțială a capitalului social, fără permisiunea BNM, astfel încât față de acest grup de persoane au fost aplicate mai multe măsuri de suspendare a interzicerii drepturilor aferente unui acționar, inclusiv li s-a impus obligația înstrăinării acțiunilor deținute în termen de 3 luni, ceea ce s-a realizat, în sensul că s-au vândut acțiunile la bursa de valori, la o valoare mult diminuată”, se spune în documentul citat de Jurnal.md.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:1,03 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău