Liderul PD, Vladimir Plahotniuc, este cercetat penal în România (Revista presei)

  • 14 Noiembrie 2017 09:58
Liderul PD, Vladimir Plahotniuc, este cercetat penal în România (Revista presei)

Revista presei din 14 noiembrie 2017

Portalul Adevărul scrie că în  Republica Moldova există jurnalişti care donează bani partidelor pentru promovarea anumitor interese politice. Cel puţin aşa rezultă din Raportul privind veniturile şi cheltuielile din campania electorală pentru referendumul de revocare din funcţie a primarului Dorin Chirtoacă. În lista de donatori ai campaniei electorale menţionate apar numele câtorva jurnalişti de la posturile de televiziune afiliate Partidului Socialiştilor.

Publicația anunță și numele jurnaliștilor care au donat bani socialiștilor pentru referendumul anti-Chirtoacă, ei fiind angajați ai NTV, TNT-Moldova și Accent TV, unii dintre ei contribuind și cu câte aproape 10 mii de lei proveniți din salariu. 

Cine a lăsat deschisă ușa din spate a Primăriei Chișinăului? Se întreabă Nicolae Negru în Ziarul Național. Publicistul remarcă faptul că Partidul Liberal arată cu degetul cine a introdus-o pe Silvia Radu în Primăria Chișinăului pe ușa din spate, dar nu spune cine și pentru ce a deschis de fapt această ușă, cine a jucat rolul „calului troian” în Primăria capitalei? „Modestia” liberalilor e de înțeles: au fost chiar ei în acest rol trădător, stupid. Oricum, indiferent dacă e numită legal sau ilegal, Silvia Radu s-a cam grăbit să arunce lucrurile din cabinetul lui Chirtoacă, opinează autorul.  Din respect față de Constituție care spune că fiecare cetățean se bucură de prezumția nevinovăției, dacă nu din respect pentru Chirtoacă, ar fi fost bine ca ea să fi răbdat un pic. Chiar dacă doamna Radu este mai bine informată decât noi și știe că procesul lui Chirtoacă va dura și că el nu are șanse să se întoarcă la Primărie, ea putea fi mai discretă. Eleganța, generozitatea nu strică nimănui, niciunui „tehnocrat” și, cu atât mai mult, unui politician începător, conchide Nicolae Negru. 

Încă o vizită a lui Dodon în Rusia și niciuna în România sau Ucraina, observă Ziarul de Gardă. Președintele Igor Dodon a mai întreprins o vizită  de lucru la Moscova,  pe 12 noiembrie, unde a avut o întrevedere cu antreprenorul Andrei Nazarov, indică acesta într-un mesaj pe contul său de Facebook.  Deși la 23 decembrie, Igor Dodon împlinește un an de la investirea sa în funcția de șef al statului, nu s-a întâlnit niciodată şi nici nu a explicat dacă urmează să se întâlnească cu omologii singurelor state vecine ale R. Moldova, România şi Ucraina. Ziarul de Gardă a scris că până în prezent, Igor Dodon a avut 6 întâlniri cu preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin. 

Timpul, citând  site-ul lui Igor Dodon scrie  că, pe 28 octombrie, PSRM „a început campania naţională pentru trecerea la forma prezidenţială de guvernare”. 

Obsesia lui Dodon cu verticala puterii este simptomatică pentru R. Moldova, o societate în care mulţi dintre cetăţeni încă preferă să creadă într-un „tată al poporului”, care trebuie să conducă cu mână de fier şi să „aibă grijă” de oameni. Dodon gândeşte exact în acest registru, şi probabil se vede deja pe sine drept un potenţial „părinte” al poporului, sau al „naţiunii moldoveneşti”, în viziunea sa. Însă ideea trecerii la forma prezidenţială de guvernare este, după Timpul,  nocivă pentru întreaga societate, pentru că riscăm să pierdem şi puţina libertate pe care o mai avem, în favoarea unui regim de tip Belarus.  

Jurnal.md scrie că liderul Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, este cercetat penal în România și că ”Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) de la Bucureşti a deschis dosar penal, în care este vizat şeful PD, sub aspectul săvârşirii de constituire a unui grup infracţional, şantaj, înşelăciune şi spălare de bani”.

Jurnal anunță că a intrat în posesia unei ordonanţe în acest sens, care a fost făcută publică în cadrul unei ediţii speciale a emisiunii Cabinetului din Umbră.

„Astfel, se arată că în cursul anului 2011, între Platon şi Plahotniuc s-au purtat negocieri în legătură cu preluarea, prin persoane interpuse de ambele părţi, a unor acţiuni ale unor bănci şi societăţi comerciale înregistrate pe teritoriul RM: Victoriabank, Banca de Economii, ASITO, Victoria-Asigurări şi Alfa Engineering, negocieri care s-au concretizat cu încheierea a două tranzacţii finale: o tranzacţie principală publică (încheiată în scris la data de 02.12.2011, prin persoane interpuse, în Amsterdam) şi o altă tranzacţie secretă (care nu a fost încheiată în scris şi care a avut în vedere desemnarea persoanelor interpuse). Începând cu luna noiembrie 2013, după revocarea din funcţie a preşedintelui Victoriabank, Consiliul de administraţie al BNM a decis ca unii acţionari deţineau cota substanţială a capitalului social, fără permisiunea BNM, astfel încât faţă de acest grup de persoane au fost aplicate mai multe măsuri de suspendare a interzicerii drepturilor aferente unui acţionar, inclusiv li s-a impus obligaţia înstrăinării acţiunilor deţinute în termen de 3 luni, ceea ce s-a realizat, în sensul că s-au vândut acţiunile la bursa de valori, la o valoare mult diminuată”, se spune în documentul citat de Jurnal.md.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chişinău
18 °C
Cer senin
Umiditate:68 %
Vint:1,22 m/s
Mar
22 °C
Mie
24 °C
Joi
24 °C
Vin
25 °C
Sâm
24 °C

Curs oficial BNM 29 Mai 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6728 -0.0616
USD 16.8771 0.0237
RON 4.2434 -0.0202
UAH 0.6459 0.0016
RUB 0.2706 -0.0015
Arhivă Radio Chișinău