Liderul de la Tiraspol afirmă că pensiile transnistrenilor au fost reduse cu 30% din cauza UE și a Ucrainei

  • 22 Octombrie 2016 16:32
Liderul de la Tiraspol afirmă că pensiile transnistrenilor au fost reduse cu 30% din cauza UE și a Ucrainei

Liderul administrației separatiste de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk, susține că pensiile locuitorilor din Transnistria au fost reduse de la începutul acestui an cu 30% pentru că Uniunea Europeană ar fi intenționat să aplice un embargo importurilor de mărfuri din regiune, dar și din cauza riscului unei „agresiuni militare” din partea Ucrainei.

Într-un mesaj adresat transnistrenilor la televiziunea de stat din Tiraspol, Șevciuk a spus că au existat doua cauze care au determinat autoritățile separatiste să decidă reducerea substanțială a veniturilor bugetarilor din stânga Nistrului.

„Prima era că, pe 1 ianuarie 2016, Uniunea Europeană intenționa să ne lipsească de posibilitatea de a vinde mărfurile noastre pe piața sa. Dacă asta s-ar fi întâmplat, atunci aproape 20 de mii de transnistreni ar fi putut pierde locurile de muncă. Iar a doua cauză importantă: în 2015, Transnistria a trebuit să facă față riscului unei agresiuni militare din partea Ucrainei. Au avut recomandări ale experților militari de a crea un fond de rezervă pentru a înarma forțele militare. Sursele pe care le-am acumulat au fost direcționate pentru asigurarea capacităților noastre militare”, afirmă liderul transnistrean.

El a spus că această informație a fost clasificată ca „secretă”, pentru a asigura „securitatea națională” și pentru „a evita panica în rândul populației”.

Evgheni Șevciuk a învinuit majoritatea din legislativul regional de la Tiraspol, care îi face opoziție, că ar fi folosit această informație în interese electorale atât la alegerile în Sovietul Suprem, de anul trecut, cât și la cele pentru funcția de așa-zis „președinte”, programate pe 11 decembrie 2016.

Amintim că liderul administrației de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk, și președintele legislativului regional, Vadim Krasnoselski, sunt considerați principalii favoriți ai cursei electorale, în plină desfășurare în Transnistria. Cei doi adversari nu-și ascund aversiunea reciprocă și, potrivit mass-media de la Moscova, a fost necesară intervenția vicepremierului rus, Dmitri Rogozin, care s-a aflat pe 11 octombrie la Tiraspol, pentru a calma spiritele din confruntarea electorală din Transnistria.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău