Liderii UE cer Rusiei să înceteze războiul, recunosc alegerea căii europene de către Ucraina și își afirmă angajamentul de a fi alături de R. Moldova

  • 25 Martie 2022 09:27
Liderii UE cer Rusiei să înceteze războiul, recunosc alegerea căii europene de către Ucraina și își afirmă angajamentul de a fi alături de R. Moldova

Liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene au reafirmat joi Declarația de la Versailles, recunoscând aspirațiile europene și opțiunea europeană a Ucrainei, în timp ce și-au reafirmat și angajamentul de a fi alături de Republica Moldova, în cadrul unor concluzii adoptate la summitul european de la Bruxelles, scrie CaleaEuropeana.ro.

Potrivit sursei citate, Emmanuel Macron, Klaus Iohannis, Olaf Scholz și ceilalți lideri au Uniunii Europene au cerut crearea unui fond de solidaritate pentru a sprijini redresarea economică a Ucrainei după invazia rusă. De asemenea, Uniunea Europeană a acuzat Rusia de comiterea de crime de război în Ucraina, declarația summitului de la Bruxelles afirmând că Moscova va fi “trasă la răspundere în conformitate cu dreptul internațional”.

“Consiliul European solicită Rusiei să înceteze imediat agresiunea sa militară pe teritoriul Ucrainei, să își retragă imediat și necondiționat toate forțele și echipamentele militare de pe întreg teritoriul Ucrainei și să respecte pe deplin integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei, în cadrul frontierelor sale recunoscute pe plan internațional”, au statuat liderii în declarația adoptată după ce au desfășurat un schimb de opinii cu președintele Statelor Unite privind cooperarea transatlantică în contextul agresiunii militare ruse împotriva Ucrainei.

Cei 27 de șefi de stat sau de guvern au subliniat că “Uniunea Europeană este alături de Ucraina și de poporul său, iar Consiliul European reafirmă Declarația de la Versailles, recunoscând aspirațiile europene și alegerea căii europene de către Ucraina“. Astfel, Consiliul European adresează o nouă invitație Comisiei să își prezinte avizul în conformitate cu dispozițiile relevante din tratate.

“Consiliul European își reafirmă totodată angajamentul de a fi alături de Republica Moldova și de poporul său”, este afirmația cu care liderii conchid concluziile adoptate joi seară la summitul de la Bruxelles.

Citiți declarația integrală adoptată de liderii UE pe CaleaEuropeana.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău