Liderii statelor UE vor pleda pentru continuarea sprijinului militar pentru Ucraina. „Este nevoie urgentă de rachete și muniții”

  • 30 Ianuarie 12:51
Liderii statelor UE vor pleda pentru continuarea sprijinului militar pentru Ucraina. „Este nevoie urgentă de rachete și muniții”

Liderii statelor Uniunii Europene își vor reafirma hotărârea de a furniza „sprijin militar oportun, predictibil și durabil” Ucrainei, indică proiectul concluziilor reuniunii extraordinare a Consiliului European, care va avea loc joi, la Bruxelles.

„Consiliul European reiterează de asemenea nevoia urgentă de a accelera livrarea de rachete și muniții”, arată documentul consultat de agenția Reuters, potrivit Agerpres.

Documentul lasă deschisă posibilitatea ca liderii UE să suplimenteze cu 5 miliarde de euro Instrumentul European pentru Pace, care este folosit pentru a gestiona donațiile de arme pentru Kiev. Statele membre dezbat de câteva luni care va fi viitorul rol al acestui fond în ajutorul militar pentru Ucraina, Germania sugerând că în prezent eforturile ar trebui să se concentreze pe ajutorul bilateral de la țările UE luate individual, scrie DIGI 24.

Agenda summitului va fi dominată de eforturile pentru ajungerea la un acord între statele UE asupra unui pachet de asistență financiară în valoare de 50 de miliarde de euro pe patru ani pentru Ucraina, care a fost blocat în decembrie de veto-ul exprimat de Ungaria.

Liderii statelor UE i-au cerut constant Rusiei să înceteze imediat acțiunile militare, să-și retragă necondiționat toate forțele și echipamentele militare din Ucraina și să respecte deplin integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei.

Ca răspuns la agresiunea militară, Uniunea Europeană a extins masiv sancțiunile împotriva Rusiei, adăugând un număr semnificativ de persoane și entități pe lista sancțiunilor și adoptând măsuri restrictive fără precedent.

Blocul comunitar european a dat dovadă de solidaritate și i-a oferit Ucrainei sprijin umanitar, politic, financiar și militar. La 18 decembrie 2023, Consiliul a adoptat al 12-lea set de măsuri restrictive economice și individuale având în vedere continuarea războiului de agresiune dus de Rusia împotriva Ucrainei.

Reacția UE după izbucnirea războiului în Ucraina a fost una fără precedent, o componentă esențială a acestui răspuns fiind decizia unanimă a statelor membre de activare a directivei privind protecția temporară, prin care beneficiarii obțin nu doar dreptul de ședere legală temporară în țările membre ce acordă protecția, ci și acces la piața muncii, la sistemele de educație și sănătate, la asistență socială și locuințe.

Directiva a fost extinsă automat de două ori cu câte șase luni, până la 4 martie 2024. În 19 octombrie 2023, Consiliul a adoptat o decizie de extindere a protecției temporare până în martie 2025, pe aceeași bază juridică.


Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău