Liderii europeni vor dezbate cum să răspundă la explozia prețurilor la energie

  • 21 Octombrie 2021 10:00
Liderii europeni vor dezbate cum să răspundă la explozia prețurilor la energie

Șefii de stat și de guvern din Uniunea Europeană vor avea joi un summit pentru a discuta cum să răspundă la explozia prețurilor la energie, o criză care a scos la lumină diferențele de opinie privind obiectivele climatice ale blocului comunitar, și dacă această criză necesită o revizuire a regulilor de pe piața energetică europeană, transmite Reuters citat de AGERPRES.

De asemenea, liderii UE vor discuta setul de măsuri pe care Comisia Europeană l-a publicat săptămâna trecută și în care se preciza că Bruxellesul va analiza și opțiunile pe termen lung pentru a răspunde la șocul creșterii prețurilor.

Majoritatea țărilor UE au elaborat deja planuri de urgență pentru a-și proteja consumatorii de creșterea prețurilor la electricitate și gaze naturale, inclusiv reduceri de taxe și subvenții pentru gospodăriile defavorizate, iar joi liderii europeni vor încuraja și alte state să facă același lucru.

O variantă preliminară a concluziilor summitului, consultată de Reuters, inivită țările membre să utilizeze de urgență setul de măsuri prezentate de Comisia Europeană "pentru a oferi un ajutor pe termen scurt celor mai vulnerabili consumatori și a sprijini companiile europene".

Însă când vine vorba de măsuri pe termen lung, există diferențe mari de opinie cu privire la măsurile care se impun.

"Statele membre sunt foarte divizate. Nu există o viziune comună cu privire la ce trebuie făcut exceptând să urmeze recomandările Comisiei și să utilizeze măsuri naționale pentru a ajuta consumatorii vulnerabili. Însă dincolo de aceasta, nu există absolut niciun acord", a declarat un diplomat european.

Prețurile de referință la gaze naturale în Europa au atins valori record în contextul în care livrările limitate au coincis cu ieșirea economiilor din pandemia de COVID-19, ceea ce a majorat facturile consumatorilor.

O serie de țări precum Spania, Italia și Grecia vor ca UE să răspundă la această criză cu modificări de reglementare. Aceste țări propun achiziții comune de gaze naturale pentru țările UE pentru formarea unei rezerve strategice precum și decuplarea prețurilor la electricitate de costul gazelor naturale utilizate pentru producția de electricitate.

În schimb, alte state precum Germania și Belgia sunt reticente la ideea de a modifica reglementările ca răspuns a ceea ce ele consideră că este o criză temporară. Comisia Europeană se așteaptă ca prețurile să se stabilizeze la un nivel mai redus în luna aprilie 2022.

Documentul preliminar consulat de Reuters nu include nicio recomandare de acțiune concretă, astfel că, cel mai probabil, Summitul de joi al liderilor europeni va preda ștafeta miniștrilor europeni ai Energiei, care vor avea o reuniune de urgență în data de 26 octombrie.

Într-o notă pregătitoare elaborată înaintea acelei reuniuni, consultată de asemenea de Reuters, se menționează că miniștrii vor discuta "ce măsuri viitoare ar putea fi avute în vedere, la nivelul UE cât și la nivelul statelor membre, inclusiv utilizarea instrumentelor financiare ale UE".

Explozia prețurilor a scos la lumină unele tensiuni mai vechi existente între statele membre cu privire la politicile blocului comunitar destinate combaterii schimbărilor climatice, o dovadă în acest sens fiind solicitările formulate săptămâna aceasta de Polonia pentru a amâna sau întârzia unele măsuri de înverzire avute în vedere de Bruxelles. Însă diplomații europeni susțin că Polonia este izolată cu privire la acest dosar, celelalte state apreciind că prețurile ridicate la gaze ar trebui să urgenteze tranziția Europei la energiile regenerabile. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
19,4
Câțiva nori
Umiditate:57 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău