Libertatea.ro/Sorin Ioniță: „Tensiunea crește la Chișinău, iar investiția rusească în Dodon e vizibilă” (Revista presei)

  • 16 Septembrie 2020 09:49
Libertatea.ro/Sorin Ioniță: „Tensiunea crește la Chișinău, iar investiția rusească în Dodon e vizibilă” (Revista presei)

Portalul Anticorupție.md citează un articol semnat în Libertatea.ro de expertul de la București, Sorin Ioniță, președintele organizației Expert Forum din România, care susține că scrutinul din noiembrie de la Chișinău va fi unul decisiv pentru soarta Republicii Moldova în următorii ani, „care are de optat între Vest și Est, probabil prin aceleași două figuri care au concurat și în 2016: Maia Sandu și Igor Dodon”.

Ioniță subliniază că investiția rusească în Igor Dodon, conturată pe fundalul secetei extreme din ultima perioadă, ar putea fi contrabalansată de ajutorul Guvernului român, eficient și vizibil, printr-o livrare de combustibil derulată prin cele două companii românești deja prezente pe piața din Republica Moldova. „Tensiunea crește la Chișinău, iar investiția rusească în Dodon e vizibilă, mai ales în contextul tulburărilor în regiune (din perspectiva Kremlinului) generate de protestele din Belarus”, menționează expertul român într-un comentariu pentru Libertatea.ro. Expertul opinează că în aceste condiții Guvernul român ar putea ajuta agricultorii din Republica Moldova. „Nici măcar nu trebuie mutate mari cantități de motorină din loc. E suficient ca cele două companii să livreze către agricultorii basarabeni combustibil prin benzinăriile existente, cu plata amânată o perioadă, iar guvernul român să acopere cu o garanție de stat acest credit furnizor”, a subliniat Sorin Ioniță.

Postul TV8 a publicat o investigație video întitulată ”Operațiunea „Votăm în Rusia”: alegători fictivi și activiști socialiști”. Jurnaliștii scriu că, de când a fost lansat procesul de înregistrare prealabilă a moldovenilor din diasporă pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie, societatea civilă vorbește despre fraude masive în cazul solicitărilor de deschidere a secțiilor de votare în Federația Rusă și atenționează că socialiștii și Igor Dodon ar pune la cale o schemă pentru falsificarea rezultatelor scrutinului prezidențial. Redacția emisiunii „Cutia Neagră” a analizat mai multe liste depuse la CEC și a identificat zeci de oameni care de fapt nu se află în Federația Rusă și chiar nu au fost niciodată acolo – nici la muncă, nici în vizită, dar care au semnat că intenționează să voteze pe 1 noiembrie în Rusia. Grav este faptul că în liste sunt persoane care activează în funcții publice, în cadrul autorităților locale conduse de reprezentanți ai Partidului Socialiștilor, potrivit TV8. Jurnaliștii au fost în satul Grinăuți-Moldova din raionul Ocnița unde mai mulți angajați ai Primăriei au semnat pentru a se înscrie prealabil pentru a vota la prezidențiale la Moscova sau Sankt Petersburg. Listele cu semnături au fost depuse pe 7 august la CEC. Printre solicitanți se numără: secretara primăriei, contabila șefă, perceptorul fiscal și șoferul primăriei. Funcționarii neagă că ar fi comis o ilegalitate. (…) Solicitați să comenteze acuzațiile aduse lui Igor Dodon că ar încerca să fraudeze rezultatele viitoarelor alegeri, reprezentanții Președinției au declarat că acestea sunt „halucinații electorale”.

Și Ziarul de Gardă publică un articol la același subiect. Este citat expertul în politici publice, Ștefan Gligor, care a spus că până acum, a primit cel puțin patru plângeri de la cetățeni moldoveni aflați la muncă în Olanda, Belgia și Germania care susțin că nu se pot înregistra online pentru a putea participa la scrutinul prezidențial din 1 noiembrie 2020. În plângerile lor, oamenii spun că nu se pot înregistra pentru a putea vota în țara în care se află, întrucât pe site-ul CEC-ului este indicat faptul că ei deja au fost înregistrați prealabil în Federația Rusă. Avocatul susține că înregistrările au fost făcute ilegal, iar aceste acțiuni sunt calificate drept infracțiune. (…) Despre depistarea cazurilor de înregistrare ilegală a alegătorilor în Federația Rusă a vorbit și expertul comunității WatchDog.md, Valeriu Pașa. Într-un mesaj pe pagina sa de socializare, expertul menționează că pe lângă „colectarea ilegală a cererilor scrise” a început și „trucarea, în paralel, a înregistrării prealabile în format electronic (on-line)”.  

Politica externă a Republicii Moldova este un eșec total”, a declarat deputatul Iurie Reniță, la TVR Moldova. Potrivit lui, termenul de „politică externă echilibrată” este o găselniță rusească a lui Lavrov. „Este un  termen pe care îl folosește Lavrov și care i l-a aruncat lui Dodon, care l-a prins ca pe o gogoașă. Acest lucru ar însemna o situație pe care o avem, cu trupe ruse de ocupație”, a spus Iurie Reniță. Deputatul a menționat că Republica Moldova este izolată, iat UE ne tratează pe măsura autorităților din Republica Moldova. „UE și România și-au schimbat retorica și abordarea și ajută cetățenii, autoritățile locale și fac corect. Nu poți să suții un guvern anti-românesc și ar fi o mare eroare să îl susții”, a declarat Iurie Reniță.

În Cotidianul găsim mărturiile soției unuia dintre profesorii turci expulzați acum doi ani. „Acești doi ani care au trecut de atunci sunt cei mai tragici ani din viața mea, mai ales în percepția mea de mamă. Copiii suferă foarte mult, care își iubesc foarte mult tatăl și care a fost un exemplu pentru ei în toate”, a declarat Galina Tüfekçi, în cadrul unor dezbateri publice, organizate  de agenția de presă IPN. „Mi se pare foarte ciudată tăcerea autorităților Republicii Moldova, care nu spun nimic absolut. Când s-a întâmplat această tragedie, 12 copii minori au rămas fără de tată, dintre care șase sunt cetățeni ai Moldovei. Pe mine mă întreabă cine este vinovat. Eu știu cine este vinovat. Nu eu trebuie să răspund la această întrebare. La această întrebare trebuie să răspundă instituțiile care investighează această infracțiune”, a mai adăugat femeia.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
7,74
Ploaie ușoară
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
1
Wed
2
Thu
4
Arhivă Radio Chișinău