Liban: Noul premier desemnat își dorește să formeze un ''guvern de experți''

  • 02 Septembrie 18:55
Liban: Noul premier desemnat își dorește să formeze un ''guvern de experți''

Prim-ministrul desemnat în Liban, Mustapha Adib, a declarat miercuri că vrea să formeze "un guvern de experți", a doua zi după vizita președintelui francez Emmanuel Macron, care a obținut angajamentul forțelor politice privind formarea rapidă a unui cabinet, relatează AFP, preluat de Agerpres.

"Sperăm să putem forma rapid un guvern care să constituie o echipă omogenă și care să se înhame la soluționarea numeroaselor dosare" de reformă care "nu mai pot aștepta", a declarat Mustapha Adib, la finalul unei zile maraton de consultări cu parlamentarii.

"Plecăm de la principiul că guvernul trebuie să fie unul de specialiști care să poată ataca rapid și într-un mod profesionist dosarele aflate pe masă și să restabilească încrederea locuitorilor din Liban, a expatriaților și a comunității arabe și internaționale", a adăugat Adib.

Libanul, afectat de o profundă criză politică și economică, a fost zguduit pe 4 august de o explozie uriașă în portul Beirut, imputată de protestatari neglijenței și corupției autorităților, care a provocat moartea a 190 de persoane și a devastat cartiere întregi din capitală.

Președintele francez Emmanuel Macron a făcut presiuni asupra liderilor libanezi să acționeze "cât mai curând posibil", cu prilejul unei vizite, marți, la Beirut, precizând că a obținut angajamentul tuturor forțelor politice să formeze un cabinet de "misiune" într-un termen de 15 zile.

Inițiativa lui Emmanuel Macron "trebuie să fie însoțită de o voință libaneză sinceră de a ne ajuta singuri și de a forma cât mai curând un guvern capabil și transparent, pentru a amorsa măsurile de reforme imediate susceptibile să lanseze operațiunea de salvare a Libanului și să-i aducă o susținere internațională", a postat pe Twitter președintele Michel Aoun.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
6
Cer fragmentat
Umiditate:87 %
Vint:3,1 m/s
Wed
12
Thu
14
Fri
15
Sat
15
Sun
12

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău