Lia Ciutac: Mie îmi displace imaginea orașului Chișinău

  • 15 Septembrie 2014 11:48
Lia Ciutac: Mie îmi displace imaginea orașului Chișinău

Dezvoltarea orașului poate fi realizată în câteva direcții: dezvoltarea urbanismului, dezvoltarea economica, dezvoltarea socială. Dar lista poate continua. Important este să se stabilească priorițălile necesare spre care să tindem.

Dacă vorbim despre economie, investițiile economice în sfera urbană sunt un punct foarte important de dezvoltare strategică în Chișinău. Dacă nu avem noi bugete care contribuie la dezvolarea orașului, acestea trebuiesc căutate în exterior. După modelul capitalelor europene, putem vedea foarte bine, care este impactul investițiilor străine în acele orașe.

Primăria ca organ administrativ principal trebuie să aibă o relație contructivă cu toate firmele și instutuțiile în stat. O conlucrare efectivă a acestor elemente cheie, ar aduce rezultate nemaipomenite pentru orașul Chișinău.

Este nevoie ca în cardul Primăriei să existe un biroul de atragere a investițiilor. Nu vine nimeni să învestească într-un oraș care nu are potențial sau dorință de dezvoltare.

Prin banii obținuți din granturile străine sau locale dacă există (dar experiența de ultimii ani ne arată că nu avem bani locali) se pot contrui obiective turistice, culturale, și întreținerea celor existente. Dar nicidecum distrugerea celor existente.

Un birou pentru promovarea turistica a orașului, care ar avea și un sediu pentru contact cu turiștii, undeva în centru și ușor accesibil, cu un program prelungit de la 6-23.

Publicitatea stradală este oglinda orașului. Mie îmi displace imaginea orașului Chișinău cum este ea acum. Nu merg pe ideea extremă, că într-un oraș nu este nevoie de publicitate, dar optez pentru ideea unei reclame plăcute ochiuliu. Câțiva ani în urmă s-a făcut gălăgie mare din cauza unui agent economic care a imprimat pe format mare picioare lungi. Publicitatea atunci a fost interzisă, că influețează minorii și  nu e estetic. Acum în sectorul Rîșcani, lângă un centru comercial, este amplasat un bilboard cu caracter intim, care se pare că acum nu încurcă la nimeni.

Publicitatea stradală trebuie să aibă un regulament, care necesită și respectat. Acest regulament va proteja orașul de la imaginea inestetică prin soluții simple și eficiente.

Dacă vorbim despre dezvoltarea socială a orașului, ea în Chișinău are sorți de izbindă. Primăria a amenajat locuri de joacă pentru copii, în parcurile orașului, aparate pentru sport, dar cred că această ideea ar putea continua. S-ar putea crea și mai multe locuri pentru tinerii care vor să petreacă mai mult timp afară.

Deși să nu uităm că în orașul nostru va fi o armonie și organizare atunci când ambele tabere (locuitorii și organul administrativ) vor privi înainte și vor conlucra împreună.

Lucrurile mici încep de la oamenii buni, care doresc să locuiască într-un oraș frumos și dezvoltat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:2,57 m/s
Mon
16
Tue
19
Wed
13
Thu
12
Fri
10
Arhivă Radio Chișinău