Leul s-a depreciat în raport cu dolarul. Prognozele analiștilor economici
-
10 Decembrie 2014 15:22
Leul moldovenesc continuă să se deprecieze și, potrivit prognozelor mai multor analiști economici, dacă Banca Națională nu va interveni rapid, în scurt timp cursul de schimb ar putea ajunge la 15 lei și 80 de bani pentru un dolar.
Astfel, în 2015 am putea asista la creșteri semnificative ale prețului la gaz, combustibili, energie electrică și căldură.
Evoluția negativă a leului moldovenesc provoacă îngrijorare nu doar în rândul populației și experților, dar deja a alertat și conducerea Băncii Naționale a Moldovei. Într-un comunicat remis presei, oficiali ai BNM menționează că există un risc pronunțat ca prețurile la majoritatea serviciilor, dar și la produsele de import să crească, în anul 2015, în condițiile în care resursele energetice sunt achiziționate în dolari. Aceștia dau vina pe riscul tot mai pronunțat al unei recesiuni în economiile țărilor din zona euro și Federația Rusă - principalii parteneri comerciali externi ai Republicii Moldova.
De aceeași părere este și expertul economic, Ion Preașcă. ”În Rusia, principalul partener economic al Republica Moldova rubla a pierdut peste 50% din valoare. La fel și hrivna ucraineană, s-a depreciat cu peste 50%. E un fel de import de inflație, nu avem încotro. Deja și Banca Națională se arată îngrijorată, ceea ce denotă că e destul de grav. Ținând cont de evoluții putem să ne așteptăm la o depreciere și mai mare a leului și atunci vom înregistra scumpiri pe linie”, a menționat Ion Preașcă.
Experții mai explică deprecierea constantă a leului față de dolar printr-o scădere bruscă a remitențelor, cu cel puțin 15% în luna octombrie, diminuând astfel veniturile valutare ale populației, dar și ale exportatorilor. În același timp, menținerea unui curs înalt al dolarului, ar conveni Guvernului, care acumulează astfel mai mulți bani la buget.
”Se observă o scădere a ritmului remitențelor. Cetățenii moldoveni, aflați la muncă peste hotare obțin acum mult mai puține venituri. Un alt factor este că scumpirea dolarului este un factor de acumulare a mai multor venituri în bugetul de stat. Suntem o țară net importatoare. Exportăm de trei ori mai puțin decât exportăm, respectiv o mare parte din buget se formează din taxarea importurilor”, a declarat Ion Preașcă.
BNM a încercat să calmeze spiritele și a intervenit pe piața valutară cu peste 400 de milioane de dolari în ultimele luni, însă se pare că fără rost, deoarece leul continuă să se deprecieze, consideră Ion Preașcă.
Reprezentantul Centrului analitic ”Expert Grup”, Alexandru Fală, nu exclude că am putea asista la o înțelegere de cartel între traideri, care ar crea artificial și speculativ un deficit de dolari pe piața internă.
”Intuim că există câțiva jucători mari care generează această cerere. Dacă BNM depistează că în sector sunt anumite probleme, înțelegeri de cartel sau altele, atunci trebuie să intervină și cu alte instrumente, nu doar plasări de capital. Ar putea cere să intervină organelor de drept, organelor de anchetă, procuratura, Agenția Națională pentru protecția concurenței”, a declarta Alexandru Fală.
Amintim că în doar trei luni leul moldovenesc s-a depreciat față de dolarul american cu 7,5%.