Letonia își învață cetățenii ce să facă în caz de război (Revista Presei)

  • 04 Iulie 09:44
Letonia își învață cetățenii ce să facă în caz de război (Revista Presei)

„Rușii și aliații lor din Republica Moldova discută la Moscova despre „anexarea” Moldovei de România” titrează într-un articol Europa Liberă cu referire la o conferință organizată de un institut bănuit de legături cu FSB, unde au asociat votul pro-UE la referendumul din octombrie cu „anexarea” Moldovei de România.

Mai mulți foști și actuali oficiali ruși, alături de opoziția din Republica Moldova și alți invitați, inclusiv din regiunea transnistreană și UTA Găgăuzia, au participat la conferința intitulată „În Moldova sau în România: va rămâne oare R. Moldova pe harta anului 2025?”. Printre cei invitați au fost deputatul socialist Bogdan Țîrdea, oligarhul fugar Ilan Șor și Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel.

 

„Tandemul România - Republica Moldova, furnizor de securitate regională” este titlul unui editorial semnat de analistul Mihai Isac pentru portalul Deschide.md.

Potrivit comentatorului, recenta decizie a Guvernului de la Chișinău de a aproba trimiterea unui contingent de 20 de militari ai Armatei Naționale în Bosnia și Herțegovina confirmă încă odată statutul Republicii Moldova de membru cu drepturi depline, dar și obligații, al comunității internaționale. Soldații vor face parte din misiunea Armatei Române din acest teatru de operațiuni și vor participa la operațiunea militară a Uniunii Europene din statul balcanic, grav afectat de războiul hibrid lansat de Federația Rusă.

Vizitele reciproce, precum și participarea trupelor din cele două state la exerciții precum SCUTUL PĂCII 2024, trebuie să devină o normalitate, ca parte a procesului de integrare a Republicii Moldova în spațiul de securitate european”, concluzionează Mihai Isac în editorialul său din Deschide.md.

 

„Letonia își învață cetățenii ce să facă în caz de război” este un articol publicat de portalul anti-dezinformare Veridica.

Manualul „Cum acționăm în caz de război”, realizat de Ministerul Apărării din Letonia, are 94 de pagini și a fost publicat în primăvara anului 2024. Deși a fost creat de specialiști ai ministerului și armatei letone, se bazează pe experiența Ucrainei. Unul dintre capitole conține sfaturi despre cum să ne protejăm și să ne pregătim pentru momentul critic, în general, iar altul recomandă ce să punem în așa-numitul rucsac de 72 de ore. Este un rucsac care ar trebui să conțină cele necesare pentru o perioadă de trei zile și care, teoretic, ar trebui să se afle deja gata pregătit în casa fiecărui cetățean.

Manualul leton împrumută dintr-o broșură întitulată „În caz de urgență și război” publicată de Centrul Ucrainean pentru Comunicare Strategică și Securitate Informațională. Ucraina și Letonia nu sunt unice în acest domeniu: manuale similare pot fi găsite în țările vecine precum Lituania, Estonia, Suedia și Finlanda.

 

Ziarul Național publică reacția autorităților la decizia de a-l reține și escorta ieri pe „agresivul” Alexei Lungu, omul pus de fugarul Șor în fruntea Partidului „Șansă”, din fața Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, acolo unde urma să înceapă o nouă ședință în dosarul bașcanului Evghenia Guțul. Acesta a fost reținut pentru că a manifestat „lipsă de respect prin nesubordonare și agresivitate în raport cu angajații instituțiilor de forță”. Potrivit Inspectoratului General de Poliție, ca urmare a comportamentului agresiv, Alexei Lungu a fost condus la sediul poliției pentru a fi documentat atât contravențional, cât și penal.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
-0,76
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,06 m/s
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Fri
3
Arhivă Radio Chișinău