Leo Varadkar îi cere Uniunii Europene să protejeze interesele Irlandei după Brexit

  • 27 Ianuarie 2020 19:00
Leo Varadkar îi cere Uniunii Europene să protejeze interesele Irlandei după Brexit

Premierul irlandez Leo Varadkar i-a cerut luni Uniunii Europene (UE) să protejeze interesele țării sale în timpul negocierilor pe care Londra și Bruxellesul le vor începe după Brexit, transmite DPA, preluat de Agerpres.

Varadkar a spus că a discutat despre ''provocările speciale pentru Irlanda'' cu negociatorul-șef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, provocări ce vor apărea de îndată ce Londra începe retragerea sa oficială din blocul comunitar, la 31 ianuarie.

''I-am cerut lui Michel să continue să țină cont de interesele Irlandei în următoarea fază'', le-a declarat el reporterilor după întâlnirea cu Barnier desfășurată la Dublin.

Numeroși politicieni au avertizat că Brexitul ar putea afecta Irlanda chiar mai grav decât pe Regatul Unit, în special dacă Londra este incapabilă să încheie un acord privind viitoarele relații comerciale cu Bruxellesul.

Varadkar a adăugat că va ''exista mereu un loc la masă'' pentru Regatul Unit dacă Brexitul ''nu funcționează'' pentru Londra.

Anterior, șeful executivului irlandez declarase pentru BBC că Regatul Unit abordează de pe o poziție slăbită negocierile asupra relației sale post-Brexit cu Uniunea Europeană, o piață mult mai mare.

'Uniunea Europeană este o uniune formată din 27 de state membre. Regatul Unit nu este decât o țară. Și noi avem o populație și o piață de 450 milioane de persoane', a afirmat Varadkar.

Premierul britanic Boris Johnson a insistat că va încheia până la finalul acestui an negocierile complexe privind un acord de comerț liber cu UE, excluzând orice eventuală extindere a perioadei de tranziție.

Leo Varadkar a apreciat însă că va fi ''dificil'' ca negocierile dintre Londra și UE să se încheie în 11 luni. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:97 %
Vint:0 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău