Legile slabe au făcut posibil jaful miliardului (Adevărul)
-
02 Septembrie 2015 11:47
Revista presei din 1 septembrie 2015
Legile slabe au făcut posibil jaful miliardului la Chișinău, titrează Adevărul care publică un interviu cu Șeful secției economice a Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Wicher Slagter. El vorbește despre procesele politico-economice prin care trece Republica Moldova. Potrivit oficialului european, scandalul miliardului furat nu ar fi avut loc dacă Republica Moldova ar fi pus în aplicare prevederile Acordului de Asociere cu UE, Transnistria ar trebui să iasă din autoizolarea pe care și-a impus-o, iar confruntările politice de la Chișinău au frânat ritmul reformelor.
Banca de Economii, Banca Socială și Unibank nu sunt singurele instituții bancare care se confruntă cu problema creditelor neperformante, susține Ziarul Național. Publicația face un top al al băncilor cu cele mai multe CREDITE NEPERFORMANTE. Printre acestea sunt Victoriabank cu 1,515 miliarde de lei Eximbank – 513,12 milioane Energbank – 135,13, EuroCredit Bank – 17,9 milioane de lei și altele.
Aceeași publicație relevă că Cetățenii R. Moldova cheltuiesc doar 0,7 % din veniturile lor pentru educație, potrivit unui studiu realizat de Biroul Național de Statistică. Cei mai mulți bani, aproape 44 la sută, sunt cheltuiți pentru alimentație, iar alte peste 10 %, pentru îmbrăcăminte și încălțăminte. Facturile le scot din buzunare alte 19 % din venituri, iar pentru îngrijire medicală cetățenii moldovenii cheltuiesc lunar peste 5,6 % din bani. Datele statistice arată că moldovenii cheltuiesc de două ori mai mult pentru alcool și tutun, agrement și odihnă, decât pentru a se dezvolta intelectual.
DEȘTEAPTĂ-TE, ROMÂNE!, LA CHIȘINĂU – titrează Timpul. Bustul poetului și revoluționarului român, Andrei Mureșanu, autorul versurilor imnului ”Deșteaptă-te, române!”, a fost dezvelit, pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” din capitală. Lucrarea, realizată în bronz și semnată de sculptorul Alexandru Gavrilaș este o donație a Consiliului Județean Bistrița-Năsăud.
Timpul anunță că Centrul Național de Terminologie a primit numele lui Constantin Tănase. Amintim că în perioada 1994-96 Constantin Tănase a director al Centrului și a inițiat un program de editare a dicționarelor de terminologie, a promovat limba română în documentația oficială și actele de identitate.