Legendele Olimpiadelor: Jesse Owens a cucerit 4 medalii de aur la Berlin

  • 20 Iulie 2012 16:42
Legendele Olimpiadelor: Jesse Owens a cucerit 4 medalii de aur la Berlin

Mai sunt două săptămâni până la cel mai important eveniment sportiv al anului, Jocurile Olimpice, care se desfășoară în acest an la Londra.

Dintre toți atleții care au participat la Jocurile Olimpice de-a lungul timpului puțini au impresionat mai mult ca Jesse Owens, tânărul american de culoare care a câștigat patru medalii de aur la Jocurile Olimpice din 1936, de la Berlin.

El a rămas în istorie ca omul care l-a scos din minți pe conducătorul nazist Adolf Hitler, care a dorit să folosească jocurile pentru a dovedi supremația rasei ariene. Owens a demonstrat contrariul. Mulțimea îl adora, pentru că era un atlet adevărat, care și-a câștigat admiratori grație vitezei și agilității sale.

De patru ori liderul nazist a fost obligat să părăsească stadionul olimpic din Berlin, pentru a nu fi nevoit să îl felicite pe cvadruplul campion de culoare.

În ciuda jignirilor rasiale Jesse Owens și-a câștigat o popularitate incredibilă pe tot globul, fiind un erou al anilor de dinaintea războiului. Toată gloria pe care a adus-o Statelor Unite, țară pentru care a concurat, nu i-a folosit însă la el acasă. Într-o perioadă în care rasismul își găsea adepți și în cea mai importantă democrație a lumii, meritele lui Owens nu îi asigurau nici măcar un loc în partea din față a autobuzului.

Atletul negru care a demonstrat lumii cum se pot învinge prejudecățile rasiale, a ajuns să participe la întreceri comerciale, fiind pus să concureze cu cai și ogari. Un accident vascular l-a pus în scaunul cu rotile, iar ultima perioadă a vieții a petrecut-o într-o sărăcie lucie. Ceea ce nu știrbește însă din amintirea recordurilor sale, dar mai ales, a atitudinii sale pe arenele olimpice.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal
Meteo Chișinău
17,18
Cer senin
Umiditate:50 %
Vint:1,54 m/s
Sun
12
Mon
10
Tue
9
Wed
11
Thu
13
Arhivă Radio Chișinău