Legea anti-propagandă a intrat în vigoare

  • 12 Februarie 2018 14:06
Legea anti-propagandă a intrat în vigoare

Legea care nu va mai permite retransmisia pe teritoriul Republicii Moldova a programelor de televiziune și radio informativ-analitice, militare și politice intră luni, 12 februarie, în vigoare. Consiliul Coordonator al Audiovizualului urmează astăzi să aprobe noile concepții de programe, dar experții pun la îndoială eficiența noilor prevederi. Modificările au provocat însă scandal la Chișinău, dar și critici din partea Moscovei.

Amendamentele votate în luna decembrie prevăd că radiodifuzorii vor avea dreptul să transmită programe informative, analitice, militare și politice doar din statele Uniunii Europene, Statelor Unite, Canada și din țările care au semnat Convenția europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră. Astfel, nu vor mai putea fi difuzate programe de știri din Federația Rusă, ceea ce a provocat critici atât din partea unor partide filo-ruse de la Chișinău, cât și din partea Moscovei.

Legea prevede amenzi de până la 100.000 delei și chiar retragerea licenței pentru încălcarea acestor prevederi.

Consiliul Audiovizualului va aproba astăzi noile grile ale posturilor care difuzează  astfel de emisiuni, a comunicat pentru Radio Chișinău președintele instituției, Dragoș Vicol. CCA va efectua și monitorizări.

„Deci, noi aprobăm noile concepții și în viitorul apropiat vom demara monitorizări. În cel mai scurt timp ele vor fi făcute și vom avea un raport. Acest lucru se referă și la radiodifuzori și la distribuitorii de servicii prin cablu, să vedem dacă au exclus din grila lor acele posturi care nu fac parte din respectivele prevederi ale așa-zisei legi anti-propagandă.”

Noile modificări nu sunt eficiente în combaterea propagandei și manipulării, pentru că, de o parte nu prevăd expres interzicerea difuzării anumitor categorii de emisiuni, iar pe de altă parte, nu se referă și la propaganda internă, a comentat pentru Radio Chișinău expertul media, Eugeniu Râbca.

Cred că în continuare urmează să ne așteptăm la activități și decizii cu caracter declarativ și poate chiar periculoase din partea CCA, dar nicidecum nu putem să ne așteptăm la o îmbunătățire a situației în ceea ce privește lupta cu propaganda din interior și din exterior , cât și cu manipularea opiniei publice care are loc în fiecare zi în Republica Moldova.”

Modificările respective au fost adoptate la propunerea majorității parlamentare, însă nu au fost promulgate de președintele Igor Dodon, din această cauză el a fost suspendat temporar din funcție și legea a fost semnată de președintele Parlamentului. La 24 ianuarie, Duma de Stat a Rusiei a calificat legea drept o discriminare a mass-media rusești.  În replică, Parlamentul a adoptat săptămâna trecută o declarație în care își manifestă îngrijorarea față de intensificarea atacurilor la adresa securității informaționale a R. Moldova.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de Muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
-1,71
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:1,54 m/s
Tue
0
Wed
1
Thu
4
Fri
4
Sat
3
Arhivă Radio Chișinău