Lectura Central - au fost premiați cei mai activi bibliotecari și cititori
-
30 Septembrie 2019 15:30
Astăzi s-a încheiat ediția a II-a a Programului Național Lectura Central, desfășurat de către Biblioteca Națională a Republicii Moldova, în colaborare cu Biblioteca Națională pentru Copii “Ion Creangă”, alte biblioteci, pe parcursul lunii septembrie. Într-un cadru festiv au fost premiați cei mai activi bibliotecari și cititori și au fost desemnați cei 10 autori ai celor mai citite cărți editate în anul 2018,
Programul Lectura Central a fost lansat la 31 august și ș-a derulat pe parcursul lunii septembrie. Ediția din acest an a cuprins mai multe biblioteci din diverse localități, fiind desfășurate 5 concursuri, printre care Cel mai activ cititor, Cel mai original proiect de promovare a cărții și lecturii, Cel mai bun eseu despre o carte și altele, a menționat directorul adjunct, responsabil de cercetare și dezvoltare în cadrul Bibliotecii Naționale, Vera Osoianu.
„S-au derulat mai multe programe, proiecte, întâlniri cu scriitorii. A fost și un program finanțat de minister, “10 scriitori, 10 întâlniri, 10 localități”. Astăzi vor fi înmânate testimoniile pentru învingătorii în cele 5 concursuri de nivel național…”, a menționat Vera Osoianu.
Laureata concursului pentru cel mai bun proiect de promovare a lecturii, Natalia Negrescu, bibliotecară din Copceac, Ștefan Vodă, consideră că Programul Lectura Central este un prilej în plus de a le aminti autorităților că bibliotecile trebuie sprijinite, ele fiind instituțiile cele mai importante ale comunității, alături de școli.
“Proiectul nostru s-a întitulat „Din carte venim”. Ne-am propus ca scop să selectăm, împreună cu câțiva voluntari, toate articolele despre activitatea bibliotecilor din raionul nostru, publicate pe parcursul anilor 60 în ziarul raional, „Steaua roșie”. Scopul nostru a fost de a demonstra că bibliotecile sunt niște instituții necesare și utile, indiferent de regim politic, care vine și apoi pleacă, bibliotecile rămân. Tehnologiile ne pot duce în eroare, iar cartea nu.”.
În cadrul festivității au fost anunțate rezultatele topului Cele mai populare 10 cărți ale autorilor autohtoni, editate în anul 2018, realizat în cadrul unui sondaj online la care au participat circa 300 respondenți.
Unul dintre autorii nominalizați, scriitorul Iurie Colesnic, susține că acest premiu e o mărturie a faptului că în perioada tehnologiilor, oamenii au nevoie de cărți. El consideră că bibliotecile din Republica Moldova ar trebui să fie mai bine aprovizionate cu cărți, inclusiv cu cele mai noi lucrări apărute la nivel internațional:
“Este nevoie de fonduri pentru a cumpăra cărți, pentru a fi la nivel cu ceea ce se editează azi, fiindcă este o penurie de carte națională. Ceea ce-mi doresc eu foarte mult, e ca achizițiile de carte să se facă nu doar numai pentru cărțile acreditate la noi, sau în România, dar și pentru cărțile științifice care apar la marile centre de peste hotare. Este o necesitate strindentă, pentru că noi nu suntem la curent cu ultimele apariții. Ceea ce face ca savanții noștri să simtă acest lucru. Iar un cititor profund caută lucrurile fine, lucrurile rare și el trebuie să le aibă la îndemână”, consideră Iurie Colesnic.
Printre lucrările nominalizate în cadrul sondajului realizat de Biblioteca Națională se numără ”Ultimul profet adevărat” de Val Butnaru, ”Ultima amanta a lui Cioran” de Constantin Cheianu, “Chișinăul nostru și vraja neuitării” de Iurie Colesnic, „Căsuța de la răscruce”, de Ion Drută, „Nici o șansă cu extratereștrii”, de Iulian Filip, alte cărți.