Lecții de prevenire a violenței. Elevii vor folosi ochelari de realitate virtuală

  • 18 Noiembrie 2021 18:46
Lecții de prevenire a violenței. Elevii vor folosi ochelari de realitate virtuală

Circa 700 de tineri din 18 instituții de învățământ, ONG-uri și centre de tineret din diferite raioane ale Republicii Moldova vor testa ochelari de realitate virtuală în cadrul unui proiect-pilot lansat joi la Chișinău, prin care vor învăța, prin discuții ghidate, cum să sprijine promovarea egalității de gen, cum să elimine și să prevină violența și care este diferența dintre flirt și hărțuire sexuală.

Proiectul este pilotat de UN Women Moldova, împreună cu Institutul de Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) Viitorul, cu sprijinul financiar al Suediei, în cadrul unui program de eliminarea a violenței față de femei și fete, transmite IPN.

Liubomir Chiriac, director executiv al IDIS „Viitorul”, a spus că proiectul-pilot va avea un impact pozitiv asupra tinerei generații. „Fenomenele negative care țin de violență, discriminare, ele rămân în societate. Trebuie să venim cu abordări noi, cum să combatem aceste fenomene. Evident, nu este ușor să motivezi un tânăr să facă un anumit lucru, dacă el în jurul său a văzut cu totul altceva. Prin tehnologii digitale, încercăm ca tinerii să trăiască într-o lume mai bună, să ia decizii corecte de combatere și prevenire a violenței”, a spus Liubomir Chiriac

Elena Botezatu, directoare executivă a Centrului Internațional „La Strada”, a menționat că cel mai recent studiu pe care l-a realizat „La Strada”, în 2020, arată că fiecare al 10-lea copil de 7-17 ani a primit cel puțin o dată, în ultimele 12 luni, un mesaj cu conținut sexual sau o propunere indecentă pe internet. Mai mult, unul din 20 de copii a fost supus unei forme de hărțuire prin internet, prin recepționarea unor comentarii răutăcioase, prin publicarea unor fotografii cu sine, modificate jignitor. Și practic asemenea experiențe se întâmplă cel puțin unui copil din fiecare clasă, din fiecare școală din Republica Moldova, a atenționat Elena Botezatu.

Daniel Iurciuc, psiholog la Centrul de Tineret din satul Lipcani, raionul Briceni, a menționat că victimele hărțuirii sexuale se simt umilite, după care la ele apare anxietatea, depresia, atacul de panică, astfel că aceste persoane au nevoie de consiliere psihologică.

Dominika Stojanoska, reprezentantă UN Women în Republica Moldova, a precizat  că proiectul-pilot este lansat în ajunul Inițiativei Globale „16 zile de activism pentru prevenirea violenței împotriva femeilor”. „Tinerii trebuie să lucreze la cauzele care stau la baza inegalității dintre bărbați și femei”, a subliniat reprezentanta UN Women Moldova.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
-0,6
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:4,63 m/s
Mon
1
Tue
1
Wed
1
Thu
3
Fri
3
Arhivă Radio Chișinău