Lecție georgiană pentru Republica Moldova: Falsitatea „pro-europenilor” și strategiile Moscovei (Revista presei)

  • 01 Noiembrie 10:25
Lecție georgiană pentru Republica Moldova: Falsitatea „pro-europenilor” și strategiile Moscovei (Revista presei)

Integrarea europeană a R. Moldova, „bătută în cuie”!, titrează Ziarul Național. Revizuirea obiectivului de integrare europeană, intrudus în Constituție după referendumul din 20 octombrie curent, validat joi de Curtea Constituțională, va fi foarte greu de făcut, crede fostul ministru al Justiției, Sergiu Litvinenco.

Potrivit lui Litvinenco, pentru o eventuală revizuire a prevederii din Constituție, trebuie să voteze cel puțin 749 719 de cetățeni, adică numărul celor care au spus „DA” integrării europene pe 20 octombrie, „ceea ce, la modul practic, este imposibil”.

În ZDG găsiți investigația despre cum a fost fraudat referendumul. Ziarul de Gardă a pătruns din nou în rețeaua lui Ilan Șor. Timp de trei luni, am documentat din interior, cu ajutorul unei camere ascunse. Jurnalista ZdG a primit bani pentru participarea la o întâlnire electorală cu două zile înainte de turul întâi al alegerilor prezidențiale chiar în centrul capitalei, a primit indicații pe cine să voteze cu o zi înainte de scrutin, a fost somată cu argumente false să aleagă „NU” la referendum chiar pe 20 octombrie și, în final, i s-a dictat pe cine să voteze în turul doi al prezidențialelor.  Dacă înainte de 20 octombrie țintele rețelei lui Șor au fost referendumul și deturnarea cursului european al R. Moldova, înainte de turul al doilea al alegerilor prezidențiale, chiar și după ce zeci de lideri au fost percheziționați, reținuți și arestați, rețeaua a fost mobilizată să-l susțină pe Alexandr Stoianoglo, candidatul socialiștilor lui Igor Dodon.

Lecție georgiană pentru Republica Moldova: Falsitatea „pro-europenilor” și strategiile Moscovei, un editorial semnat de Mihai Isac publicat de deschide.md. Rusia folosește o gamă largă de tactici hibride pentru a destabiliza Georgia și R. Moldova, dar și pentru a le menține într-o sferă de influență rusă. Kremlinul investește masiv în mijloacele de comunicare, rețele sociale și influenceri locali pentru a semăna confuzie și teamă. Folosind narațiuni precum „pericolul NATO” sau „pierderea identității naționale,” propaganda rusă încearcă să-i convingă pe cetățenii R. Moldova că un parcurs european ar aduce riscuri majore, fără însă a prezenta realității respingerii apartenenței la UE pe termen mediu și lung, atrage atenția analistul. În opinia acestuia pentru a evita repetarea scenariului georgian, R. Moldova trebuie să implementeze un set de măsuri solide care să asigure suveranitatea și integrarea europeană până la alegerile parlamentare. Chiar dacă pare târziu, autoritățile de la Chișinău trebuie să întărească instituțiile publice, asigurând transparență și combaterea corupției. Fără o justiție puternică și o administrație eficientă, statul rămâne vulnerabil la influența externă, lucru dovedit de alegerile din ultimele decenii. Instituțiile solide inspiră încredere cetățenilor și cresc reziliența în fața manipulării politice.

Maia Sandu sau Putin?,  întreabă Nicolae Negru în editorialul său din Ziarul Național. Publicistul subliniază că lupta în turul doi se dă între candidatul Republicii Moldova și candidatul Rusiei, între Maia Sandu și „oricine, numai nu Maia Sandu”, după cum a spus unul dintre candidații rețelei lui Șor (FSB). Din întâmplare, acesta se numește Alexandru Stoianoglo. El întruchipează ura și furia Moscovei pentru ceea ce a realizat Maia Sandu în ultimii ani: a condamnat invadarea Ucrainei de către Rusia și s-a alăturat sancțiunilor aplicate de UE; a sprijinit inițiativa de pace a lui Zelenski (retragerea trupelor ruse, în primul rând) și a participat la întrunirile platformei Crimeea; a pus capăt șantajului „Gazprom” prin diversificarea surselor energetice; a început interconectarea rețelelor electrice de pe ambele maluri ale Prutului; a legalizat denumirea „limba română”; a început negocierile de aderare a Republicii Moldova la UE. Maia Sandu reprezintă despărțirea definitivă de Rusia mesianică, imperială, apropierea de România și Europa în general. Acesta e sensul alegerilor din 3 noiembrie.

După Nicolae Negru votul de duminică este și un test de discernământ, de moralitate, creștinism, ca să nu mai vorbim despre integrare europeană, bunăstare, pace viitor. Da, mergând la secțiile de votare, salvăm Republica Moldova, de fapt, ne salvăm pe noi înșine mai întâi. Cine nu o va vota pe Maia Sandu sau va sta acasă îi va face o mare plăcere sângerosului Putin. O plăcere pe care nu o merită în niciun caz. Întrebați-i pe ucraineni...adaugă Nicolae Negru.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
2,18
Ploaie ușoară
Umiditate:99 %
Vint:6,17 m/s
Fri
4
Sat
3
Sun
2
Mon
2
Tue
1
Arhivă Radio Chișinău