Le Monde: Brexitul zdruncină pacea care durează de 20 de ani în Irlanda (Revista presei internaționale)

  • 11 Aprilie 2018 10:11
Le Monde: Brexitul zdruncină pacea care durează de 20 de ani în Irlanda (Revista presei internaționale)

Revista presei internaționale - 11 martie 2018

Situația din Siria rămâne una din temele predominante ale presei internaționale, alături de victoria electorală a premierului ungar Viktor Orban.

Rusia face apel la realizarea unei anchete ONU asupra atacului chimic" din Siria, în „încercarea de împiedicare a unui potențial atac preventiv american, acuzând Occidentul că folosește „argumente antirusești'", potrivit cuvintelor ministrului rus de externe, citat de The Guardian. Într-un articol din Washington Post, o serie de apropiați ai Kremlinului avertizează că în cazul în care președintele Trump ar decide să inițieze lovituri aeriene împotriva forțelor președintelui Assad, ar exista o „amenințare a unui război cu Statele Unite".

Totuși, în editorialul său, Le Monde apreciază că o „reacție fermă a comunității internaționale" este „ineluctabilă". Între timp, Le Soir relatează că, la invitația președintelui sirian Assad, Organizația pentru interzicerea armelor chimice va trimite o echipă la Douma, locul desfășurării atacului chimic, pentru a face o anchetă. Iar ziarul francez Le Figaro evidențiază că numărul persoanelor deplasate pe teritoriul sirian din luna ianuarie a ajuns la 700.000.

Și Europa se confruntă în ultima vreme cu numeroase amenințări interne. Una din ele ar fi victoria în alegeri a partidului premierului ungar Viktor Orban, amplu comentată de cotidianele străine. Financial Times califică rezultatul alegerilor din Ungaria drept „cea mai nouă amenințare la adresa statului de drept în Uniunea Europeană" și vorbește despre „putregaiul antidemocratic instalat la periferia" blocului comunitar. Un putregai care dacă nu va fi tratat „se va întinde către centru - și ar putea în cele din urmă să distrugă pretenția Bruxelles-ului de a fi o comunitate a valorilor", avertizează Financial Times. Și din păcate, după cum constată ziarul Irish Times, „Uniunea Europeană nu pare a ști sigur cum să răspundă la tranziția ezitantă spre democrație a membrilor săi mai noi".

Sub titlul „Proiectul de lege Stop Soros! va fi dezbătut în luna mai", gazeta Magyar Idok din Ungaria scrie că noul legislativ de la Budapesta s-ar putea forma în trei săptămâni, pentru ca apoi să treacă la adoptarea de urgență a unui proiect legislativ de reprimare a activității unor organizații neguvernamentale. Stratfor constată că „euroscepticismul este sănătos tun în Ungaria", unde rezultatul „va încuraja guvernul să-și continue politicile, rămânând critic față de integrarea europeană și tot mai izolat de partenerii din Europa de Vest. Aceeași publicație americană atenționează că „ascensiunea sentimentelor naționaliste poate amplifica tensiunile sociale din Ungaria", iar „fricțiunile cu țările vecine în care se află minorități maghiare, precum Slovacia și România, ar putea lua amploare".

Un alt avertisment se referă la Irlanda de Nord. „Brexitul zdruncină pacea care durează de 20 de ani în Irlanda", remarcă Le Monde, cu precizarea că „ieșirea din Uniunea Europeană implică restabilirea controalelor vamale la frontiera dintre cele două Irlande, care va deveni frontieră externă" a blocului comunitar. Într-un articol publicat de EUObserver, Tony Blair și Bertie Ahern, liderii britanic și respectiv irlandez care au fost arhitecții acordului care a pus capăt violențelor sectare ce durau de decenii în Irlanda de Nord, atenționează că reinstituirea granițelor între provincia britanică și Republica Irlanda ar putea submina pacea care durează de 20 de ani.

Presa britanică relatează de asemenea că după aproape cinci săptămâni, Iulia Skripal, victima unui atac cu agent neuroparalizant, a fost externată din spital, iar tatăl ei, fost spion rus, răspunde bine la tratament. „Iulia Skripal va cere azil politic în Marea Britanie", dezvăluie ziarul londonez The Times, cu precizarea că tânăra de 33 de ani a fost dusă într-un loc sigur unde va fi tratată în continuare. Iar The Guardian evidențiază că drept răspuns la relatările conform cărora este posibil ca cei doi să intre într-un program de protecție a martorilor și "să ajungă în alte țări, cum ar fi Statele Unite sau Australia", Ambasada rusă a spus că un astfel de demers ar fi considerat drept „o răpire". 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojuranl Chișinău
Meteo Chișinău
26,07
Cer senin
Umiditate:23 %
Vint:3,09 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
9
Sat
9
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău