Lavrov amenință Chișinăul: E clar că Occidentul încearcă să facă din Republica Moldova o a doua Ucraina (Revista presei)

  • 17 Iunie 2022 10:36
Lavrov amenință Chișinăul: E clar că Occidentul încearcă să facă din Republica Moldova o a doua Ucraina (Revista presei)

Gheorghe Cojocaru remarcă în editorialul său din Europa Liberă că nu este pentru prima dată când în cadrul „trioului asociat”, reunind Ucraina, Georgia și Republica Moldova, se aud apostrofări reciproce în văzul întregii lumi, care fac ecoul presei internaționale. A fost suficient ca prim-ministrul Georgiei, Irakli Garibașvili, să pretindă că țara sa trebuie să obțină înaintea Ucrainei și Republicii Moldova statutul de stat candidat la Uniunea Europeană, că de la Kiev s-a reacționat imediat pentru a da peste nas celor care încearcă să sară rândul la ușa Bruxellesului. Potrivit lui Gheorghe Cojocaru, fiecare dintre cele trei țări are șansele proprii, încât până la urmă, nici nu mai contează în ce ordine ar putea obține ele statutul, la care aspiră, de state candidate la Uniunea Europeană. Însă, indiferent de pretențiile cuiva, Ucraina însângerată, care duce un război inegal de apărare de aproape patru luni de zile împotriva Rusiei, ar fi prima îndreptățită să obțină, începând chiar cu săptămâna viitoare, statutul râvnit de țară candidată și șanse clare de aderare în perspectivă la Uniunea Europeană.

Lavrov amenință Chișinăul: E clar că Occidentul încearcă să facă din Republica Moldova o a doua Ucraina, titrează  Ziarul Național. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat într-un interviu la un post rusesc că Uniunea Europeană vrea să transforme Republica Moldova într-o „a doua Ucraină”, spunând în același timp că R. Moldova încearcă să obțină cât mai multe avantaje de la Rusia, sub amenințarea că altfel se va alătura Uniunii Europene. El a mai spus că ceea ce face R. Moldova este „extorcare”.

Mold-Street arată domeniul  în care Republica Moldova este înaintea multor țări din UE, inclusiv înaintea României. Aflat la Chișinău, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării al României Sebastian Ioan Burduja, a afirmat că în domeniul digitalizării Republica Moldova este cu mulți pași înaintea multor țări din Uniunea Europeană, inclusiv înaintea României. Ceea ce ați făcut și faceți, permițând oamenilor, cetățenilor să se apropie de serviciile publice, să le considere eficiente, să le considere performante, înseamnă șansa de dezvoltare a Republicii Moldova”, susține Minisitrul. O comisie mixtă responsabilă de implementarea Memorandumului de înțelegere în domeniul transformării digitale dintre Republica Moldova și România a fost creată ieri, în contextul vizitei la Chișinău a ministrului român al Cercetării, Inovării și Digitalizării României. Comisia se va axa pe implementarea proiectelor și inițiativelor comune, dezvoltarea investițiilor în sectorul tehnologiei informațiilor, elaborarea soluțiilor digitale inovative în interesul cetățenilor de pe ambele maluri ale Prutului.

Trei ani de la plecarea lui Șor și Plahotniuc: unde se află și ce dosare au în R. Moldova. ZDG dă detalii de la procurori și Biroul Interpol de la Chișinău. Ce spun avocații acestora.

Fostul lider al Partidului Democrat din Moldova (PDM) Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, deputatul Partidului Politic „Șor”, ambii cercetați în dosarul „frauda bancară”, au părăsit R. Moldova. În această perioadă, fostul lider democrat a evitat să se expună în spațiul public, în timp ce deputatul Ilan Șor, rămas fără imunitate parlamentară pentru a doua oară în luna mai curent, a apărut în numeroase video-uri, postate pe pagina sa de Facebook, în care a lansat mai multe atacuri la adresa partidului de guvernământ și a președintei R. Moldova, Maia Sandu. Deși este deputat, Șor nu a participat la nicio ședință convocată de Parlament. Potrivit ZDG, Vladimir Plahotniuc nu figurează ca fiind dat în căutare internațională. Ilan Șor se află în Statul Israel, dar figurează pentru a fi căutat pentru arest și extrădare. 

Analistul politic Anatol Țăranu amintește într-o analiză la IPN că recent s-au împlinit 3 ani de la aprobarea în ședința Parlamentului, pe 8 iunie 2019, a declarației istorice cu privire la recunoașterea caracterului captiv al statului Republica Moldova. Răsturnarea regimului oligarhic Plahotniuc a deschis calea pentru punerea în aplicarea practică a prevederilor Declarației cu privire la recunoașterea caracterului captiv al statului Republica Moldova. Realitatea a fost însă mult mai complicată pentru procesul dezoligarhizării statului. După Anatol Țăranu, este evident că eșecul reformelor în justiție echivalează cu apariția pe scena politică a Republicii Moldova a unei oligarhii noi, poftele hrăpărețe ale căreia cu nimic nu se vor deosebi la oligarhia de pe timpurile lui Voronin și Plahotniuc. În aceste condiții, PAS-ului îi rămâne la dispoziție doar soluția creării unui front larg politic de susținere a reformelor europene prin cooptarea la guvernare a reprezentanților politici din afara propriului partid, dar posesori de expertiză și voință politică reformatoare. Insistarea pe egoismul politic de partid va avea consecințe fatale pentru însuși partidul PAS, dar și pentru destinul european al Republicii Moldova, avertizează Anatol Țăranu.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău