Laureatul premiului Nobel pentru fizică, anunțat astăzi; printre candidați se numără cercetători în domeniul opticii

  • 04 Octombrie 2022 11:07
Laureatul premiului Nobel pentru fizică, anunțat astăzi; printre candidați se numără cercetători în domeniul opticii

Cine se va alătura paleogeneticianului suedez Svante Pääbo, "tatăl omului de Denisova", desemnat luni laureatul premiului Nobel pentru medicină pe anul 2022? Al doilea premiu din seria distincțiilor Nobel va fi decernat marți, printre candidați numărându-se cercetători în domeniul opticii, relatează AFP.

Un expert in invizibilitate, specialiști în "cristale" capabile să modifice propagarea undelor, pionieri ai energiei fotovoltaice sau campioni ai lumii cuantice? Considerat cel mai dificil, premiul Nobel pentru fizică este anunțat marți în jurul orei 11:45 (9:45 GMT) la Stockholm.

Decernat de Academia Regală Suedeză de Științe, premiul a ajuns anul trecut la cercetătorii Syukuro Manabe și Klaus Hasselmann, recompensați pentru "modelul fizic al climei Pământului, cuantificând variabilele și prezicând în mod fiabil încălzirea globală", precum și la Giorgio Parisi, pentru "descoperirea interacțiunii dintre dereglări și fluctuații din sistemele fizice, de la scară atomică la scară planetară", potrivit Comitetului Nobel.

După premii asociate domeniului spațiului, în 2017, 2019 și 2020, unele voci estimează că este puțin prea devreme pentru ca această disciplină să fie din nou încoronată.

"Au fost atât de multe premii în astrofizică și cosmologie în ultimii cinci ani. Nu cred că se află pe ordinea de zi anul acesta", a declarat pentru AFP David Pendlebury de la organizația Clarivate, care operează o bază de date în mai multe domenii, inclusiv știință și economie.

Deseori citat printre favoriți în ultimii ani, britanicul John B. Pendry ar putea, potrivit lui Pendlebury, să fie desemnat câștigător anul acesta. Capabil să facă obiectele invizibile prin utilizarea "metamaterialelor", a căror structură permite manipularea luminii, el a devenit cunoscut grație unei "pelerine de invizibilitate" în stil Harry Potter.

Potrivit lui David Pendlebury, alți experți în optică, canadianul John Sajeev și americanul Eli Yablonovitch ar putea fi, de asemenea, desemnați câștigători ai premiului Nobel. În 1987, ei au dezvoltat în mod independent unul de celălalt "cristalele fotonice", făcând posibilă modificarea propagării undelor electromagnetice.

Tot în ramura care studiază lumina, un sector energetic modern - fotovoltaic - ar merita cu siguranță un Nobel, potrivit specialiștilor.

"Însă este foarte dificil în acest domeniu pentru că sunt atât de multe persoane implicate și acesta poate fi un motiv pentru care nu vor exista premii", a subliniat Ulrika Bjorksten, specialistă în știință la radioul suedez. Dacă Academia Regală Suedeză de Științe ar îndrăzni să decidă în cazul pionierilor, ea a estimat că sud-coreeanul Nam-Gyu, ale cărui cercetări au făcut posibilă îmbunătățirea stabilității celulelor fotovoltaice, ar putea fi desemnat câștigător. Sau britanicul Henry Snaith, specialist în utilizarea perovskitului, un material descoperit în secolul al XIX-lea de mineralogul rus Lev Perovski, pentru energia solară.

Fizica cuantică a fost menționată cu regularitate în ultimii ani pentru un eventual premiu, printre potențialii câștigători numărându-se francezul Alain Aspect, austriacul Anton Zeilinger, americanul John Clauser sau olandezul Ronald Hanson.

Cu excepția cazului în care Academia înclină spre perspectivele domeniului informaticii cuantice, care promite o revoluție pentru depășirea capacităților computerelor clasice actuale. Americanul Charles Bennett și canadianul Gilles Brassard sunt adesea menționați în acest domeniu.

La fel ca în cazul premiului Nobel pentru economie și a altor premii pentru știință, premiul Nobel pentru fizică duce lipsă de femei laureate, puține nume de femei numărându-se printre potențialii câștigători din acest an. Doar patru femei au fost recompensate cu Nobelul pentru fizică de la înființarea premiilor, în 1901, ultima fiind astrofiziciana americană Andrea Ghez, în urmă cu doi ani.

Într-un interviu acordat AFP după un sezon 2021 dominat de prezențe masculine (12 bărbați și o femeie), Goran K. Hansson, secretarul general al Academiei Regale Suedeze de Științe, a descris numărul mic de femei câștigătoare drept "trist", însă a respins ideea cotelor.

Premiile Nobel pentru știință se încheie miercuri cu premiul Nobel pentru chimie, apoi urmează mult așteptatele premii pentru literatură, joi, respectiv pentru Pace, vineri, singurele decernate la Oslo. Premiul Nobel pentru economie, o creație mai recentă, va închide seria, lunea viitoare. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău