Laura Codruța Kovesi: Parchetul European este pregătit să ajute R. Moldova în parcursul său european și va urmări cum sunt cheltuiți banii alocați de Uniunea Europeană pentru R. Moldova

  • 12 Iulie 2022 17:33
Laura Codruța Kovesi: Parchetul European este pregătit să ajute R. Moldova în parcursul său european și va urmări cum sunt cheltuiți banii alocați de Uniunea Europeană pentru R. Moldova

Parchetul European este pregătit să ajute R. Moldova în parcursul său european. Acesta este mesajul pe care l-a transmis astăzi șefa Parchetului European, Laura Codruța Kovesi în cadrul conferinței de presă comune cu ministrul Justiției Sergiu Litvinenco. Totodată, ea a subliniat la Chișinău că Parchetul European va urmări cum sunt cheltuiți banii alocați de Uniunea Europeană pentru R. Moldova. 

Șefa Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, a subliniat că lupta împotriva corupției ar trebuie să fie un proiect de țară și că întreaga societate ar trebui să fie implicată în acest proces:

„Sunt aici pentru a transmite un semnal: Parchetul European este pregătit să ajute autoritățile naționale din Republica Moldova pe calea aderării la Uniunea Europeană. Desigur, în limitele competențelor, expertizei noastre și a mandatului nostru. Nu am venit aici să dau lecții. Am venit să împărtășesc din experiența mea de procuror, în calitate de reprezentant al unui organism al Uniunii Europene și în calitate de cetățean al Uniunii Europene din Romania. (…)Nu poți să ai o țară curată fără un sistem de justiție curată. Nu e suficient doar să faci investigații și oamenii să fie condamnați pentru corupție, corupția trebuie prevenită”, a menționat Laura Codruța Kovesi.

Potrivit oficialului european, autoritățile de la Chișinău ar trebui să se înarmeze cu răbdare, deoarece rezultatele în lupta cu corupția nu vin peste noapte, ci este o luptă continuă. Laura Codruța Kovesi a subliniat că este nevoie de multă voință politică pentru eradicarea corupției.

La rândul său ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a salutat semnarea Acordului de colaborare între Procuratura Generală și Parchetul European, acord ce va oferi suport  reciproc în cazuri de extrădare de persoane și de identificare a unor bunuri.

”Această vizită este și mai valoroasă în contextul în care R. Moldova a obținut statutul de țară candidată pentru aderarea la UE. Suntem interesați de experiența dvs. la Parchetul European. Ne dorim ca și la Chișinău să avem un sistem de instituții de luptă împotriva corupției care să fie funcțional și să reziste tuturor atacurilor la care va fi supus”, a declarat ministrul. 

Ministrul Justiției a mai spus că spre deosebire de timpurile anterioare politicienii nu mai dictează procurorilor ce să facă. Anterior, șefa Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, a avut întrevederi cu președinta Maia Sandu și premierul Natalia Gavrilița.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău