Lansarea volumului „Conversații cu Regele Mihai" la Ateneul Român

  • 07 Decembrie 2018 20:00
Lansarea volumului „Conversații cu Regele Mihai

Pe 5 decembrie s-a împlinit un an de când Regele Mihai nu mai este printre noi. Pentru a marca acest moment, la Ateneul Român a avut loc lansarea oficială a volumului „Conversații cu Regele Mihai" de Stelian Tănase.

Evenimentul are loc în prezența Alteței Sale Regale Principesa Elena a României și a Excelenței Sale Alexander Phillips Nixon. Vor particpa: Stelian Tănase, scriitor; Elena Vijulie, jurnalist; Andrei Dimitriu, director Ateneul Român, Ion M. Ioniță, redactor-șef revista Historia; Ana Antonescu, director editorial Editura Corint.

Apărut pentru a marca un an de la dispariția Regelui Mihai, titlul Conversații cu Regele Mihai este rezultatul transcrierii fidele a înregistrărilor audio/video realizate de scriitorul Stelian Tănase cu Regele Mihai de-a lungul mai multor zile, în aprilie 2005. În paginile ei, regele își povestește viața, copilăria, adolescența, anii în care a domnit, abdicarea, viața în exil, întoarcerea acasă și, implicit, viața României din vremea sa. Dialogul este completat cu fotografii inedite și documente din Arhiva Casei Regale și de la Arhivele Naționale ale României. 

 Tragedia Regelui Mihai desenează pe fundalul unei întregi epoci un om de o extraordinară forță morală. Dincolo de istorie și în pofida ei, Regele Mihai este un model. Prin curaj, tragere de inimă și credință. Un om care a cunoscut gloria și sărăcia, viața într-o familie mare și singurătatea absolută. Modest, răbdător, de o majestate naturală. Serios, dar cu un ascuțit simț al umorului.

 Rugat să schițeze chipul României de azi, mărturisește că, la întoarcere, aproape că nu și-a recunoscut țara. Românii au îndurat vremuri cumplite, iar urmele sunt teribile.

 „ (…) Trebuie să învățăm să ne îndreptăm, să ne curățăm în suflet și la cap! Eu tot revin că cine este sus, conducătorii și Biserica, ar trebui să insufle sensul acestei schimbări radicale. Eu cred că românul simplu ar învăța destul de repede dacă ar simți că e ceva și pentru el în asta. Așa s-ar putea să ne integrăm mult mai bine. Cel puțin, mă rog lui Dumnezeu să fie așa...”

Sursa: Historia.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:6,17 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău