Lansarea unei rachete Ariane 5, amânată din cauza unei ''anomalii''

  • 23 Noiembrie 2019 10:25
Lansarea unei rachete Ariane 5, amânată din cauza unei ''anomalii''

Lansarea unei rachete Ariane 5, care urma să plaseze pe orbită doi sateliți de telecomunicații, programată pentru vineri de la baza de lansare din Kourou, Guiana Franceză, a fost mânată din cauza unei "anomalii", a anunțat sâmbătă dimineață Arianespace, potrivit AFP, preluat de Agerpres.

Lansarea unei rachete Ariane 5, care urma să plaseze pe orbită doi sateliți de telecomunicații, programată pentru vineri de la baza de lansare din Kourou, Guiana Franceză, a fost mânată din cauza unei "anomalii", a anunțat sâmbătă dimineață Arianespace, potrivit AFP.

"Pe parcursul operațiunilor de cronologie finală a zborului VA250, a apărut o anomalie la alimentarea cu energie a echipamentelor de la sol destinate lansării Ariane 5. Numărătoarea inversă a fost întreruptă la H0-20 minute, atrăgând după sine amânarea lansării", a precizat societatea franceză din domeniul lansărilor spațiale într-un comunicat.

Decolarea era prevăzută într-o fereastră de lansare cuprinsă între 18:08 și 19:43, ora locală (21:08 la 22:43 GMT). Misiunea ar fi trebuit să dureze circa 34 de minute, dar cu câteva minute înainte de lansare, operațiunile au încetat, relatează AFP.

"Treptele lansatorului au fost golite. Lansatorul Ariane 5 și sateliții TIBA-1 și Inmarsat GX5 sunt în configurație stabilizată și în siguranță deplină", a adăugat Arianespace, care analizează "o nouă dată de lansare începând de duminică".

Această lansare ar fi fost cel de-al 250-lea zbor al Ariane, care a decolat pentru prima dată în urmă cu 40 de ani, pe 24 decembrie 1979 și cea de-a patra misiune a lansatorului greu Ariane 5 după 2019 de la Centrul spațial din Guiana (CSG).

Ariane 5 avea drept misiune plasarea a doi sateliți de telecomunicații - TIBA-1, pentru guvernul egiptean, și GX5, pentru operatorul britanic Inmarsat.

Satelitul TIBA-1, care trebuie plasat pe orbită geostaționară (36.000 de kilometri distanță de Terra), va fi cel de-al patrulea satelit lansat de Arianespace în virtutea unui contract cu Egiptul. Satelitul de telecomunicații civile și guvernamentale, cu o masă de 5.600 de kilograme la lansare, este dezvoltat de Thales Alenia Space și Airbus Defence and Space. Durata de viață a acestuia este estimată la peste 15 ani.

GX5 (4.007 de kilograme) este un satelit de telecomunicații mobile, construit de Thales Alenia Space pentru Inmarsat. Acesta "va furniza o capacitate mai mare decât ansamblul flotei GX aflate deja pe orbită și va permite creșterea rapidă a cererilor de servicii din partea clienților din Europa și Orientul Mijlociu, în special pentru conexiuni Wi-Fi în timpul zborurilor comerciale și pentru serviciile maritime comerciale'', precizează CNES, agenția spațială franceză. Durata de viață a acestuia este de peste 16 ani.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău