La zece ani de la moartea lui Osama bin Laden, Al-Qaida are o conducere slăbită (comentariu AFP)

  • 28 Aprilie 2021 10:38
La zece ani de la moartea lui Osama bin Laden, Al-Qaida are o conducere slăbită (comentariu AFP)

Al-Qaida va rămâne prima centrală jihadistă din lume, responsabilă pentru atentate grave în istoria modernă. Însă, la zece ani de la moartea fondatorului său Osama bin Laden, organizația nu a găsit un succesor pe măsura acestuia, comentează miercuri AFP.

Lipsit de carismă, egipteanul Ayman al-Zawahiri, care i-a succedat lui Bin Laden, se ascunde în zona frontierei afgano-pakistaneze. ''Al-Qaida centrală este doar umbra a ceea ce era cândva. Cel mai mare succes al lui Al-Zawahiri este că a menținut în viață Al-Qaida'', a explicat Barak Mendelsohn, profesor la Universitatea Haverford din Pennsylvania.

Discipolul lui Osama bin Laden, în vârstă de 69 de ani, a trebuit să multiplice 'francizele', din Peninsula Arabică în Maghreb, din Somalia în Afganistan, Siria și Irak, și să-i accepte pe cei care se emancipează, până la reducerea conducerii Al-Qaida la rang de 'consiliu consultativ', potrivit lui Mendelsohn.

''Al-Qaida a devenit din ce în ce mai descentralizată, autoritatea aflându-se în principal în mâinile responsabililor filialelor sale'', susține grupul de reflecție Counter Extremism Project (CEP), care îi atribuie lui Ayman al-Zawahiri un rol major în reorganizarea a numeroase grupări jihadiste.

La finalul lui 2020, surse bine informate au dat credit zvonurilor potrivit cărora Zawahiri a murit din cauza unor afecțiuni cardiace. Ulterior, acesta a reapărut într-un mesaj video în care denunța soarta rezervată în Myanmar minorității musulmane rohingya. Însă dat fiind că mesajul nu era datat, presupusa sa dispariție nu a putut fi nici confirmată, nici infirmată.

În august anul trecut, numărul 2 în Al-Qaida, Abu Mohammed al-Masri, a fost lichidat la Teheran de către agenți israelieni în timpul unei misiuni secrete ordonate de Washington, potrivit cotidianului The New York Times. Iranul a dezmințit aceste informații.

Considerat drept unul dintre cei care au conceput planul atentatelor de la 11 septembrie 2001, semnătura fundamentală a Al-Qaida, Ayman al-Zawahiri a intrat la vârsta de 15 în rândurile Frăției Musulmane și a supraviețuit timp de 40 de ani jihadului, o longevitate rarisimă, adaugă AFP.

Un dezinteres relativ poate fi legat de slăbirea graduală a centralei jihadiste, care coincide cu apariția fulminantă a grupării Stat Islamic (SI). După ce a luptat cinci ani (2014-2019) pentru un califat autoproclamat, pe un teritoriu de mărimea Regatului Unit, în Irak și Siria, gruparea SI a luat fața concurentei sale, în special printr-o comunicare activă pe social media.

Cele două organizații sunt astăzi în conflict ideologic și militar. Al-Qaida se confruntă astfel și cu provocarea de a rămâne în viață.

Un nume pare să urmeze la conducere în viitorul apropiat, potrivit experților: Saif al-Adel. Acest fost locotenent-colonel al Forțelor speciale egiptene s-a angajat în anii '80 în rândurile Jihadului Islamic egiptean. Arestat prima dată, apoi eliberat, el a ajuns ulterior în Afganistan și s-a alăturat Al-Qaida, după exemplul lui Zawahiri.

''Adel a jucat un rol crucial în construirea capacităților operaționale ale Al-Qaida și a urcat rapid în ierarhie'', menționează CEP, care subliniază rolul lui de formator al unora dintre pirații aerului de la 11 septembrie 2001. În 2018, un raport al ONU afirma că Saif al-Adel se afla în Iran, unde părea să se fi stabilit de mai mulți ani.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,57 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău