La USM a fost lansat proiectul „România - Republica Moldova: poduri de carte”
-
08 Februarie 17:11
Lansări de publicații științifice, cărți de istorie și critică literară românească, întâlniri cu filologi de pe ambele maluri ale Prutului, au avut loc astăzi în cadrul conferinței științifice „România - Republica Moldova: Poduri de carte”, transmite Radio Chișinău.
Din 1991, de la Podurile de Flori, până în prezent, relația României cu Republica Moldova funcționează pe principiul ireversibilității – un standard înalt odată atins, nu poate fi coborât niciodată, a apreciat, în cadrul evenimentului, rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Tudorel Toader:
„Îmi face plăcere să remarc legătura de la Podul de Flori de pe vremuri la Podul de Carte de astăzi. Trecuți de la sentimente, de la dorințe, de la aspirații, la faptul că împreună o societate care să fie mai dreaptă, o societate care să fie mai benefică și mai bună pentru noi toți aici, din România sau din Rep. Moldova”, a declarat Tudorel Toader.
Aceste Poduri de carte ce pun în valoare identitatea, limba și istoria literară se datorează mai multor colaborări și relații de prietenie dintre instituțiile de cultură de pe ambele maluri ale Prutului, susține directoarea Institutului de Filologie Română „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din cadrul Universității de Stat, Nina Corcinschi:
„Noi am avut bucuria și norocul să beneficiem de sprijinul României, de sprijinul institutelor care reprezintă statul român în Republica Moldova și care au fost mereu empatici în raport cu noi, deschiși la colaborare. Ne-au oferit sprijin financiar, logistic, moral pentru inițiativele noastre, pentru proiectele noastre. Am avut proiecte bilaterale, proiecte de editare, evenimente științifice, conferințe. Sunt roadele acestor înfrățiri interacademice, interinstituționale”, a spus Nina Corcinschi.
În cadrul evenimentului a fost lansat și volumul de critică și istorie literară „Literatura română din Basarabia: fracturi și reîntemeieri”, realizat de cercetători români de pe ambele maluri ale Prutului. Volumul este coordonat de profesorul universitar Constantin Dram, de la Universitatea din Iași:
„Eu vreau să aduc un elogiu celor care comentează literatura. Cartea despre care se vorbește astăzi aici, într-adevăr, muncită mult de cei de la institut, supravegheată de Prof. Andrei Țurcanu și Constantin Ivanov, cartea aceasta ilustrează o veche butadă, butadă care spune cam așa: ori de câte ori se naște un povestitor pe lume, o mamă se chinuie în chinurile facerii și mai aduce pe lume un critic literar”, a spus Constantin Dram.
Evenimentul a fost organizat de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu”, în colaborare cu Institutul de Filologie Română „Bogdan Petriceicu-Hasdeu” din cadrul Universității de Stat din Moldova și Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.