La Ungheni ar putea fi construită o stație nouă de epurare

  • 03 Octombrie 2015 15:19
La Ungheni ar putea fi construită o stație nouă de epurare

La Ungheni ar putea apărea o stație nouă de epurare, construită din bani străini.

Despre aceasta au discutat primarul orașului cu prefectul județului Iași la ceremonia de lansare a cursei feroviare Chișinău-Iași. Este vorba despre un proiect moldo-român, care este la etapa de discuții.

Stația de epurare existentă la Ungheni ar putea ieși din funcțiune în următorii 1-2 ani. Autoritățile orașului susțin că au deja un studiu de pre-fezabilitate, o propunere de proiect care a fost făcută de specialiști austrieci. Costurile pentru construcția unei stații de epurare s-ar ridica la 7,5 milioane de euro.

„Am avut o întrevedere cu prefectul județului Iași, Dan Cârlan, unde am pus în discuție o problemă stringentă – construcția unei stații de epurare la Ungheni. Stația noastră de epurare este într-o stare foarte proastă și nu poate fi reconstruită. Soluția este construirea unei stații noi”, a declarat pentru IPN primarul orașului Ungheni, Alexandru Ambros.

Primarul a menționat că aceasta este o problemă stringentă atât pentru Republica Moldova, cât și pentru România. „În cazul în care nu vom avea o nouă stație de epurare, vom fi nevoiți să aruncăm apele noastre reziduale în râul Prut, care se revarsă în Dunăre, iar Dunărea, la rândul ei, se revarsă în Marea Neagră. De aceea, aceasta devine o problemă a întregii regiuni”, a adăugat primarul.

Cei doi oficiali au discutat și despre posibilitatea de alimentare cu apă a malului stâng al Prutului de către o societate pe acțiuni română. Astfel, în regiunea localității Măcărești, ar putea fi organizată subtraversarea râului Prut din partea română către partea moldovenească. Acest proiect s-ar putea extinde pe întreaga regiune de-a lungul Prutului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
22,24
Cer fragmentat
Umiditate:49 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău