La Ungheni a fost inaugurat un Centru Perinatal, cu sprijinul UNFPA și al Guvernului Marii Britanii

  • 06 August 14:52
La Ungheni a fost inaugurat un Centru Perinatal, cu sprijinul UNFPA și al Guvernului Marii Britanii

Mamele cu copii din raionul Ungheni vor beneficia de servicii medicale de calitate, după inaugurarea, care a avut loc astăzi, 6 august, a Centrului Perinatal din localitate, renovat și modernizat cu sprijinul Fondul Națiunilor Unite pentru Populație și al Guvernului Marii Britanii. Proiectul a demarat în 2022 și are o valoare totală de peste 4 milioane de lei, transmite Radio Chișinău.

Prestarea serviciilor de urgență acordate femeilor și nou-născuților la Centrul Perinatal Ungheni va fi îmbunățătă în urma renovării capitale și dotării sălilor de operații cu echipamente performante. Au fost modernizate două săli de naștere, centrul de terapie intensivă, sala de trezire post-operatorie pentru femei, sala de resuscitare pentru nou-născuți, departamentul de examinare primară a gravidelor și alte secții.

Proiectul a demarat în 2022 sub egida Ministerului Sănătății, cu sprijinul Fondului Națiunilor Unite pentru Populație, Elveției și al Guvernelor SUA și Marii Britanii, a menționat ministra Sănătății, Ala Nemerenco, la evenimentul de inaugurare a Centrului.

„Noi am investit extraordinar de mult în centrele perinatale și asta înseamnă că este o linie prioritară a Ministerului Sănătății. Aceasta înseamnă reparații și echipamente pe care ni le-au oferit diferite instituții internaționale, care s-au ocupat cu logistica, procurarea lor, dar banii au venit de la guvernele diferitor state și trebuie să ținem minte aceasta și să fim recunoscători. Acestea sunt guvernele SUA, Elveției și Marii Britanii, care lucrează foarte strâns cu fondul ONU pentru populație”, a precizat Ala Nemerenco. 

Centrul perinatal de la Ungheni urmează să asigure o asistență medicală de calitate fiecărei persoane, inclusiv femeilor ucrainene, care s-au refugiat din calea războiului în Republica Moldova, a menționat reprezentanta UNFPA la Chișinău, Karina Nersesyan.

„Aș menționa și centrul de transfuzie a sângelui, care a beneficiat de echipamente moderne, și care, într-un fel, completează echipamentele acestui centru, care sunt echipamente care corespund rigorilor secului XXI (...) Aș vrea ca fiecare femeie care vine la voi, să se simtă aici ca acasă”, a spus Karina Nersesyan.

Amintim că, în urma crizei umanitare, declanșate de agresiunea militară rusă în Ucraina, UNFPA acordă sprijin Guvernului Republicii Moldova pentru a asigura populația locală și refugiatele ucrainene cu servicii ginecologice și obstetrice gratuite. În ultimii doi ani, fondul ONU pentru populație a facilitat modernizarea altor 12 centre perinatale, livrarea unui număr de 29 de ambulanțe noi pentru transportarea pacientelor din maternitățile raionale către spitalele din Chișinău, precum și instruirea cadrelor medicale în gestionarea cazurilor de urgență. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Mon
17
Tue
20
Wed
21
Thu
18
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău