La Stampa: „R.Moldova are o șansă fragilă de a-și purifica sistemul politic" şi de aceea "are nevoie de mai mult sprijin occidental" (Revista presei)

  • 14 Iunie 08:27
La Stampa: „R.Moldova are o șansă fragilă de a-și purifica sistemul politic

Presa internaţională continuă să aloce spaţii largi "ciudatului caz al Republicii Moldova, ţara cu două guverne", după cum scrie La Stampa. Ziarul italian vorbeşte despre o "criză politică foarte gravă" în care "două organe executive rivale se acuză reciproc de uzurparea puterii".

Unul este guvernul susţinut de Partidul Democrat al oligarhului Vlad Plahotniuc, "cea mai puternică persoană din ţară", iar celălalt este "noul guvern al pro-occidentalei Maia Sandu, creat sâmbătă printr-o alianță inedită și neașteptată între parlamentarii blocului pro-european Acum și Partidul Socialist pro-rus al Președintelui Igor Dodon", explică La Stampa.
 
 
Neue Zürcher Zeitung observă că "Moscova sprijină un guvern pro-occidental în Republica Moldova". "Faptul că Moscova susţine în zona frontului est-european sferele de influenţă ale unui guvern pro-occidental este demn de luat în seamă. Blocul ACUM dă tonul în alianţă, iar mai multe ministere cheie au fost ocupate de experţi din diaspora occidentală", de aceea "se pune automat întrebarea preţului politic în schimbul acordului rus" comentează ziarul elveţian.
 
The Economist observă voinţa comună a Americii şi a Rusiei de a scăpa de regimul oligarhic de la Chişinău şi avertizează că susţinerea Moscovei pentru prooccidentala Maia Sandu ar putea fi o strategie prin care Rusia să scape mai întâi de Plahotniuc, după care să o elimine din politică şi pe Maia Sandu, atrăgând apoi definitiv Republica Moldova în sfera de influenţă rusă.
 
Washington Post consideră că "Moldova are o șansă fragilă de a-și purifica sistemul politic" şi de aceea "are nevoie de mai mult sprijin occidental". "Deși crâncen divizată pe tema orientării geopolitice a țării", noua alianţă a încheiat un acord limitat: restabilirea independenţei justiţiei şi a comisiei naţionale electorale, precum şi abrogarea legii electorale care îl favoriza pe Plahotniuc. "Dacă reforma va avea succes, R.Moldova va imprima un imbold valului încurajator anticorupție din regiune", comentează ziarul american.
 
"Preşedintele României cere Uniunii Europene să medieze în cazul Republicii Moldova", titrează Die Presse, avertizând asupra riscurilor unor "evoluţii îngrijorătoare", dar şi  asupra pericolului pentru securitatea regională. "Zilele următoare vor fi decisive în privinţa şansei noului guvern de a se menţine, mai ales că sfera de putere a Maiei Sandu nu depăşeşte zona Parlamentului.
 
Pe străzi se formează între timp grupuri de demonstranţi ale ambelor tabere, iar observatorii vorbesc despre un pericol serios de escaladare. Este clar că Plahotniuc, eminenţa cenuşie a ţării, nu vrea să dea puterea din mână", conchide Neue Zürcher Zeitung.  
 
 
 
 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chişinău
10 °C
cer acoperit de nori
Umiditate:87 %
Vint:5,1 m/s
Fri
10 °C
Sat
14 °C
Sun
11 °C
Mon
8 °C
Tue
12 °C

Curs oficial BNM 14 Noiembrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.2824 0.0492
USD 17.5159 0.0597
RON 4.0479 0.0093
UAH 0.7202 0.0069
RUB 0.2724 -0.0001
Arhivă Radio Chișinău