La solicitarea Armeniei, UE înființează o misiune civilă pentru a contribui la stabilitatea în zonele de frontieră

  • 23 Ianuarie 2023 19:57
La solicitarea Armeniei, UE înființează o misiune civilă pentru a contribui la stabilitatea în zonele de frontieră

Statele membre au convenit astăzi, 23 ianuarie, să instituie o misiune civilă a Uniunii Europene în Armenia (EUMA) în cadrul politicii de securitate și apărare comune (PSAC), informează un comunicat remis caleaeuropeana.ro.

Obiectivul misiunii este de a contribui la stabilitatea în zonele de frontieră ale Armeniei, de a consolida încrederea pe teren și de a asigura un mediu favorabil eforturilor de normalizare relațiilor dintre Armenia și Azerbaidjan, sprijinite de UE.

Înființarea unei misiuni a UE în Armenia lansează o nouă etapă în angajamentul UE în Caucazul de Sud. UE va continua să sprijine eforturile de dezescaladare și se angajează să colaboreze îndeaproape cu ambele părți în vederea atingerii obiectivului final al unei păci durabile în regiune.

Ca răspuns la solicitarea Armeniei, EUMA va efectua patrulări de rutină și va întocmi rapoarte privind această situație, ceea ce va consolida înțelegerea de către UE a evoluției din teren. Misiunea va contribui, de asemenea, la eforturile de mediere în cadrul procesului condus de președintele Consiliului European, Charles Michel”, a declarat Josep Borrell, Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe și politica de securitate.

EUMA va avea un mandat inițial de doi ani, iar cartierul său general operațional se va afla în Armenia. Comandantul operației civile va fi Stefano Tomat, director general al SEAE pentru capacitatea civilă de planificare și conducere (CPCC). În viitorul apropiat va fi numit un șef de misiune care va conduce operațiunile de pe teren.

În cadrul reuniunii Comunității Politice Europene de la Praga, din 6 octombrie 2022, Armenia șisiu Azerbaidjan și-au confirmat angajamentul față de Carta ONU și de Declarația de la Alma-Ata a CSI din 21 decembrie 1991, prin care ambele state și-au recunoscut reciproc integritatea teritorială și suveranitatea. De asemenea, Armenia a fost de acord să faciliteze o misiune civilă a UE de-a lungul frontierei cu Azerbaidjanul, în timp ce Azerbaidjanul a fost de acord să coopereze cu această misiune în ceea ce o privește, pentru o perioadă de maximum două luni.

La 17 octombrie, Consiliul Afaceri Externe a decis să înființeze Capacitatea de Monitorizare a UE în Armenia (EUMCAP) prin desfășurarea în această țară a observatorilor UE din cadrul Misiunii de Monitorizare a UE (EUMM) din Georgia.

EUMCAP a devenit pe deplin operațională la 20 octombrie 2022. Aceasta a efectuat un total de 176 de patrule și și-a încheiat activitățile, astfel cum s-a convenit la Praga, la 19 decembrie 2022.

Într-o scrisoare adresată Înaltului Reprezentant, primită la 27 decembrie 2022, ministrul de externe al Republicii Armenia, Ararat Mirzoyan, a invitat UE să desfășoare o misiune civilă PSAC în Armenia.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău