Reprezentanților politici în negocierile pentru reglementarea transnistreană s-au întrunit la sediul Misiunii OSCE

  • 04 Noiembrie 2021 16:12
Reprezentanților politici în negocierile pentru reglementarea transnistreană s-au întrunit la sediul Misiunii OSCE

La sediul Misiunii OSCE din or. Chișinău a avut loc o reuniune de lucru a reprezentanților politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană.

Potrivit unui comunicat al Biroului politici de reintegrare, au fost discutate aspecte ce țin de activizarea grupurilor de lucru sectoriale, fiind salutată relansarea recentă a lucrărilor la nivelul experților din sfera economiei și problemelor sociale, precum și s-a convenit asupra convocării începând cu săptămâna viitoare și a altor grupuri (educație, drepturile omului, ocrotirea sănătății, ecologie, transport feroviar, probleme vamale etc.), fiind evidențiată predispunerea spre o activitate constructivă, cu obținerea unor rezultate concrete.

În context, Chișinăul a accentuat necesitatea dotării școlilor cu predare în limba română cu sedii adecvate care să corespundă standardelor educaționale și să respecte drepturile copiilor, asigurării liberei circulații, eliminării barierelor tehnice în calea comerțului, organizării măsurilor comune de combatere a COVID-19, distribuirii ajutoarelor umanitare și a dozelor de vaccin și a soluționării altor probleme stringente.

De asemenea, a fost discutată problematica autovehiculelor. Chișinăul a relevat că eforturile deosebite au fost orientate spre eficientizarea activității punctelor de înmatriculare a mijloacelor de transport din or. Tiraspol și or. Rîbnița. S-a remarcat faptul că Chișinăul a creat posibilitatea eliberării unui șir de certificate adiționale, nemijlocit în incinta punctelor de înmatriculare, ceea ce simplifică semnificativ procesul de emitere a plăcilor neutre. S-a evidențiat despre diminuarea tarifelor pentru prestarea unor servicii publice, posibilitatea beneficierii de servicii în termeni mai restrânși, precum și alte soluții tehnice.

Referitor la subiectul autosanitarelor dotate cu echipamente speciale s-a specificat că au fost elaborate și propuse opțiuni de soluții corespunzătoare, asupra cărora în prezent se poartă consultări la nivel legislativ, iar în privința autocarelor și a autovehiculelor comerciale dialogul va continua și în perioada următoare.

Cu privire la organizarea următoarei runde de negocieri în formatul „5+2” s-a menționat că în prezent sunt purtate consultări la subiect și un răspuns oficial va fi oferit în timpul apropiat.

La fel, au fost discutate perspectivele lansării proiectului cu privire la deschiderea unei linii de troleibuz între s. Varnița și or. Bender, cu suportul financiar al partenerilor internaționali. A fost atins un compromis privind necesitatea asigurării liberei circulații pe acel posibil traseu și accentuată necesitatea continuării lucrului pe marginea proiectului dat în vederea coordonării detaliilor tehnice.

 

S-a convenit că asupra problemelor actuale de pe agendă consultările vor continua și în perioada următoare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău