La ședința care are loc la Bălți, Guvernul promite investiții în educație, drumuri și finanțe pentru un nou spital regional în orașul din nordul Republicii Moldova
-
06 Iulie 2022 13:56
Investiții în educație, drumuri și finanțe pentru un nou spitalul regional la Bălți - sunt câteva dintre promisiunile Guvernului, la prima ședință a executivului care a avut loc în teritoriu, la Bălți. Autoritățile locale spun că își doresc mai mulți bani pentru dezvoltarea orașului și mai multe atribuții.
Municipiul Bălți, care este al doilea cel mai mare oraș din Republica Moldova, merită mai multă atenție din partea autorităților centrale și are nevoie de investiții, a spus premierul Natalia Gavriliță în debutul ședinței de Guvern, desfășurată la Bălți.
„Bălți e un centru regional major din nordul Moldovei și un oraș cu un potențial enorm, care necesită mai multă atenție din partea autorităților centrale. Avem planuri majore pentru Bălți în anii care urmează. Este vorba despre investiții într-un spital nou, teatru, judecătorii, reconstrucția drumurilor, dezvoltarea aeroporturilor și încurajarea investițiilor private și publice în economia locală.”, a spus Natalia Gavrilița.
Astfel, Guvernul va aloca 40 de milioane de lei pentru universitatea de stat „Alecu Russo” din Bălți. Cât despre investițiile în sănătate, la Bălți va fi construit un nou spital regional, iar spitalul clinic existent în oraș va fi modernizat și până la sfârșitul acestui an va fi reconstruită unitatea de urgențe a spitalului, pentru aceasta sunt alocate 14,5 milioane de lei.
Miniștrii le promit locuitorilor din Bălți și din zona de nord și drumuri mai bune. Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.
„Urmează în scurt timp să ratificăm acordul de finanțare dintre Republica Moldova și Banca Europeană de Investiții pentru realizarea proiectului Moldova Drumuri 4, în sumă de 150 de milioane de euro. Proiectul prevede reabilitarea și modernizarea drumului M5 frontieră cu Ucraina, Criva-Bălți-Chișinău-Tiraspol, frontiera cu Ucraina, pe sectorul Criva Bălți, cu o lungime de 133 de km”, a spus Andrei Spînu.
Autoritățile centrale de la Chișinău promit că la Bălți va fi construit un centru complex de gestionare și prelucrare a deșeurilor în cinci ani și lichidarea tuturor gunoiștilor.
Primarul municipiului Bălți, Nicolae Grigorișin, a declarat că orașul nu are foarte mulți bani și cere statut special. El este nemulțumit că deși bălțenii plătesc taxe de peste 2,2 miliarde de lei, orașul primește doar 700 de milioane de lei de la buget. Primăria de la Bălți își dorește și mai multe atribuții.