La patru ani de la furtul din sistemul bancar, nu se știe cifra exactă a fraudei, dar prejudiciul cauzat bugetului se va simți în următorii 23 de ani
-
13 Noiembrie 2018 13:29
La patru ani de la frauda bancară, nu se cunoaște exact cum au fost devalizați banii din cele trei bănci și nici câți bani din suma fraudată au fost recuperați. Deși se vorbește că din sistemul bancar din R. Moldova a fost furat un miliard de dolari, analiștii economici atrag atenția că până în prezent nu se știe exact câți bani au fost sustrași din sistemul bancar al R. Moldova. Un raport realizat de Expert Grup a fost lansat marți, 13 noiembrie.
După devalizarea celor trei bănci, cetățenii R. Moldova vor purta pe umerii lor această datorie. Frauda bancară a dus la scăderea puterii de cumpărare a leului cu circa 30% și lichidarea a trei bănci, dintre care una de stat. De asemenea, frauda bancară a încetinit activitatea economică și a redus încrederea în instituțiile de stat. La patru ani de la furtul din sistemul bancar, nu se știe deocamdată care este cifra exactă a fraudei, semnalează expertul Eugen Ghilețchi.
„Până în ziua de astăzi, convenționalul miliard care a fost atât de des utilizat în societate nu a fost definit cu exactitate. Pe de o parte cunoaștem exact care a fost prejudiciul cauzat pentru bugetul țării, cu alte cuvinte porțiunea de credite de urgență care a fost convertită în datorie de stat este de 13,3 miliarde de lei, cu o dobândă adițională de 11,1 miliarde de lei. Cu alte cuvinte acesta e prejudiciul direct cauzat bugetului în următorii 23 de ani de zile deja”.
Până în prezent, costurile directe aferente fraudei bancare se ridică la 1,5 miliarde de lei, fiind totodată calculate plăți de circa 23 miliarde de lei, pentru următorii 23 de ani, mai relevă experții.
La 4 ani după cea mai puternică criză bancară din istoria țării, riscul utilizării fondurilor publice pentru salvarea băncilor insolvabile nu a fost eliminat în totalitate, consideră economiștii. Directorul Centrului Expert Grup, Adrian Lupușor crede că guvernarea ar trebui să achite anticipat datoria.
„Sistemul bancar este în proces de reformă, e prematur să spunem că au fost eliminate toate problemele. Din cei 24,4 miliarde de lei care sunt de fapt povara plătitorilor de taxe, doar 3% din această sumă a fost recuperată. Noi nu vedem onorarea angajamentului Guvernului privind achitarea anticipată a acestei datorii. Guvernarea poate să achite anticipat această datorie, ca dobânda de 11,1 mlrd de lei să fie minimizată. Însă noi nu vedem progres la acest capitol, în ajun de alegeri, guvernarea are alte priorități, dar ar trebui să recupereze anticipat această datorie.”
Frauda bancară cu implicarea celor trei instituții bancare a avut loc pe parcursul a cel puțin 3 ani, între 2012 și 2014. Prin oferirea de credite frauduloase, din sistemul bancar au fost furați 2,9 miliarde de dolari. La 21 decembrie 2017, Banca Națională a Moldovei (BNM) a făcut publică sinteza Raportului Kroll-2, care relevă că Ilan Șor și un grup de 77 de companii care au legături cu acesta, sunt principalii beneficiari ai tranzacțiilor de la cele trei bănci: Banca de Economii, Banca Socială și Unibank.
Anterior, reprezentanții Partidului Democrat aflat la guvernare au declarat că peste 10% din suma fraudată a fost deja recuperată. Iar 90% dintre persoanele care au fost implicate în fraudă sunt identificate.