La Orhei a fost dezvelit un monument al victimelor Holocaustului

  • 22 Iunie 13:00
La Orhei a fost dezvelit un monument al victimelor Holocaustului

Un monument al victimelor Holocaustului a fost inaugurat astăzi la Orhei. La eveniment au participat reprezentanți ai comunității evreiești, ai administrației centrale și locale, precum și reprezentanți ai unor misiuni diplomatice străine acreditate la Chișinău.

Monumentul reprezintă figura unui om și copil slăbiți, pe fundalul unui zid ce amintește de un crematoriu. Acesta semnifică neputința omului în fața morții, susține autorul monumentului, sculptorul Naum Epelbaum.

Prezenta la eveniment, premierul Natalia Gavrilița, a evocat în discursul său tragedia poporului evreu. „Paginile negre ale istoriei nu trebuie ascunse”, a spus Gavrilița, amintind că în perioada de epurare etnică circa 100.000 de evrei și 11.000 de romi au avut de suferit.

Președintele Comunității Evreiești din Moldova, Alexandr Bilinkis, a spus că monumentul inaugurat reprezintă toată durerea trăită de poporul evreu.

Prezent la eveniment, ministrul Culturii, Sergiu Prodan a afirmat că memoria Holocaustului este importantă pentru a nu admite repetarea a asemenea atrocități. „Vom depune eforturi ca această memorie să fie pusă în lumina ce i se cuvine”, a mai spus Prodan.

La Orhei, circa 4000 de evrei au fost supuși prigoanei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de Muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:1,54 m/s
Wed
17
Thu
19
Fri
22
Sat
23
Sun
17
Arhivă Radio Chișinău