La Muzeul de Istorie a Orașului Chișinău a fost inaugurată expoziția ”Unde aleargă jderii”
-
06 Noiembrie 2022 13:00
O expoziție cu genericul ”Unde aleargă jderii” a artistului plastic și designerului Fazya Igor Șerbina a fost inaugurată vineri la Muzeul de Istorie a Orașului Chișinău, informează MOLDPRES.
Solicitată de agenție, Vasleria Suruceanu, directorul instituției, a menționat că „Unde aleargă jderii” este prima expoziție din proiectul de durată „Muzeul Memoriei Mele”. Aceasta este o interpretare a unui mit personal al autorului Igor Șerbina, care dezvăluie o istorie reală a familiei sale, a strămoșilor din partea tatălui, care au locuit în Chișinău. Istoria este relatată prin intermediul obiectelor vechi care s-au păstrat în „Muzeul Memoriei” și obiecte nou-create din memorie. Două gulere din blană, câteva obiecte și fotografii, sunt puținele lucruri cu valoare spirituală și istorică care s-au păstrat în timp. Restul sunt amintiri și fantezii.
Potrivit sursei citate, totul a început cu o pereche de gulere din blană - piei de jder, într-un pachet vechi de plastic. De ce și-au dat viața aceste animale? De ce blănurile lor au fost păstrate atât de mult timp? Jderii au parcurs un drum lung, fiind martorii multor evenimente. Astfel a început un proiect, în care s-a descoperit că istoria lucrurilor se reflectă surprinzător în destinele umane. Aceste gulere l-au purtat pe autor în trecutul familiei, iar acum autorul ne invită să călătorim și noi în trecut prin prisma acestei istorii. Diferite mijloace, precum text, pictură, fotografie, video, grafică - sunt incluse într-o singură pânză de narațiune artistică. Ca urmare, se dezvăluie interacțiunile memoriei, imaginației și fanteziei cu lucrurile reale și documentele din trecut.
Expoziția este dedicată refugiaților din Ucraina și tuturor celor care au suferit și continuă să sufere din cauza războiului. Expoziția este elaborată în special pentru Muzeul de Istorie al Orașului Chișinău, care, la rândul său, poate demara o serie de expoziții. ”În baza colecțiilor personale, se va putea dezvolta o direcție muzeală, în care locuitorii înșiși vor povesti istoria Chișinăului. Pentru că istoria unui oraș este istoria locuitorilor săi”, a mai spus Valeria Suruceanu.
Igor Șerbina este originar din orașul Ismail. În 1986 a absolvit Școala Republicană de Arte Plastice din Chișinău și a început să se expună în R. Moldova. Din 2002 a locuit și a lucrat la Chișinău și Moscova, implicându-se activ în viața artistică din Republica Moldova și Rusia. Din 2022 este artist liber profesionist. Activează în domeniul artei contemporane și al comunicării vizuale.