La Munchen începe a 60-a Conferință de Securitate anuală. Printre cei aproximativ 50 de lideri din întreaga lume va fi prezent și ministrul de Externe al Republicii Moldova, Mihai Popșoi

  • 16 Februarie 09:59
La Munchen începe a 60-a Conferință de Securitate anuală. Printre cei aproximativ 50 de lideri din întreaga lume va fi prezent și ministrul de Externe al Republicii Moldova, Mihai Popșoi

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, urmează să deschidă vineri lucrările celei de-a 60-a Conferințe de Securitate de la Munchen, la care participă anul acesta circa 50 de lideri din întreaga lume, transmite dpa. La conferință va fi prezent și ministrul de Externe al Republicii Moldova, Mihai Popșoi.

Principalele subiecte pe agenda evenimentului sunt conflictele din Ucraina și Fâșia Gaza.

Vicepreședinta americană Kamala Harris va lua cuvântul în prima din cele trei zile ale conferinței. Sâmbătă sunt așteptați ca vorbitori cancelarul german Olaf Scholz și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Printre participanți se află, din partea Israelului, președintele Isaac Herzog și ministrul de externe Israel Katz.

La nivel înalt sunt reprezentate Autoritatea Palestiniană și mai multe state arabe - Egiptul, Iordania, Qatarul și Arabia Saudită.

Din partea Republicii Moldova va fi prezent ministrul de Externe Mihai Popșoi.

Se așteaptă discuții neoficiale și despre rezultatul viitoarelor alegeri din 5 noiembrie din Statele Unite și despre consecințele unei eventuale realegeri a fostului președinte Donald Trump, care a pus la îndoială săptămâna trecută angajamentele de securitate ale Washingtonului în cadrul NATO.

Printre cei peste 30 de reprezentanți ai Congresului SUA la Munchen se numără și membri ai Partidului Republican, formațiune politică din care face parte și Donald Trump. La conferința anuală de la Munchen nu au fost invitați de data aceasta oficiali din Rusia și Iran. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:1,03 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Fri
11
Arhivă Radio Chișinău