La Geneva au loc negocieri cu privire la conflictul sirian

  • 28 Noiembrie 2017 08:43
La Geneva au loc negocieri cu privire la conflictul sirian

La Geneva au loc, astăzi, sub egida ONU, convorbiri cu privire la conflictul sirian, însă participarea guvernului de la Damasc la aceste negocieri este, până acum, incertă.

ONU a mediat, până acum, începând cu 2016, șapte runde de negocieri de pace la Geneva, fără ca acestea să ducă la rezultate semnificative. Una dintre principalele dispute dintre tabere privește viitorul președintelui sirian Bashar al-Assad - opoziția vrea ca acesta să renunțe la putere, poziție pe care a reiterat-o de nenumărate ori, cel mai recent în urmă cu câteva zile, în cadrul unei reuniuni care a avut loc în Arabia Saudită. Opoziția vrea, de asemenea, ca înaintea perioadei de tranziție pe care este dispusă să o accepte, să plece și principalii colaboratori ai lui Bashar al-Assad și, de asemenea, să se retragă luptătorii miliției șiite libaneze Hezbollah, care au jucat un rol cheie în victoriile obținute de forțele guvernamentale siriene.

Opoziția nu prea are, însă, mijloacele de a-și impune cererile guvernului de la Damasc, dat fiind că acesta a reușit, cu sprijinul Iranului, Hezbollah-ului și Rusiei, să întoarcă războiul în favoarea sa și să recucerească majoritatea orașelor importante ale Siriei.

Forțele rebelilor moderați, care au legături cu opoziția, mai controlează, în prezent, doar teritorii reduse și nu par a avea capacitatea de a amenința, militar, regimul de la Damasc. De altfel, regimul sirian nici măcar nu a confirmat, până la această oră, că va participa la convorbirile de pace de la Geneva.

Cătălin Gomboș

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:2,57 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
13
Fri
14
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău