Ala Nemerenco: „Faptul că opoziția înaintează moțiuni demonstrează că noi ne facem bine lucrul”
-
18 Februarie 08:17
![Ala Nemerenco: „Faptul că opoziția înaintează moțiuni demonstrează că noi ne facem bine lucrul” Ala Nemerenco: „Faptul că opoziția înaintează moțiuni demonstrează că noi ne facem bine lucrul”](https://media.radiochisinau.md/image/202502/640x360/252808-206989.jpg)
Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a declarat în cadrul unei emisiuni de la Radio Moldova că moțiunea simplă înaintată de opoziție pentru demiterea sa reprezintă o dovadă că Ministerul Sănătății își face bine treaba. Potrivit ministrei, opoziția s-ar arăta deranjată de reformele implementate în sistemul de sănătate, care au dus la modernizarea echipamentului medical din spitalele din Moldova, transmite IPN.
La 13 februarie opoziția parlamentară a înaintat o moțiune simplă, solicitând demisia ministrei Ala Nemerenco și invocând deficiențe în gestionarea sistemului medical. Aceasta însă respinge acuzațiile, afirmând că acțiunile opoziției sunt motivate politic și nu reflectă realitatea din sectorul sănătății.
„Noi, într-adevăr, năucim sistemul de sănătate dezastruos, lovindu-l cu tomografe, angiografe, medicamente noi, proceduri gratuite pentru pacienți. Faptul că opoziția înaintează moțiuni vine să demonstreze că noi ne facem lucrul foarte bine și deranjăm mult opoziția”, a spus ministra Sănătății, Ala Nemerenco.
Referindu-se la cazurile tragice ale femeilor însărcinate care au decedat, ministra sănătății a menționat că, pentru prima dată în istoria Republicii Moldova, mortalitatea maternă a fost redusă la un nivel minim, comparabil cu cel al țărilor dezvoltate.
„Cu referire la mortalitatea maternă, vreau să vă spun că anterior R. Moldova avea 10-16 cazuri pe an. În anii 2023-2024 am ajuns, pentru prima dată în 30 de ani, să avem cel mai jos indicator. În 2024 s-au înregistrat două cazuri, în 2023 – trei. Noi am adus acest indicator la unul apropiat celor mai dezvoltate state”, a spus Nemerenco.
Potrivit legii, dezbaterea moțiunii simple are loc la data stabilită de Biroul permanent, în termen de 14 zile lucrătoare de la depunere. Pentru a trece testul Parlamentului, moțiunea trebuie să fie susținută de cel puțin 51 de deputați.