La Cimitirul Catolic a fost inaugurată o placă comemorativă dedicată polonezilor

  • 29 Octombrie 2020 21:05
 La Cimitirul Catolic a fost inaugurată o placă comemorativă dedicată polonezilor

La intrarea în Cimitirul Catolic din Chișinău a fost instalat un panou informativ nou. Acesta conține informații generale despre loce, dar are și o componentă aparte, care reprezintă o placă comemorativă dedicată persoanelor de origine poloneză înhumate în acest cimitir. Joi, 29 octombrie, a avut loc inaugurarea panoului, iar la eveniment au participat reprezentanții Ambasadei Republicii Polone la Chișinău, transmite IPN.

Ambasadorul Bartłomiej Zdaniuk a declarat că, de aproape șase ani, Ambasada participă la mai multe activități pentru a reînnoi pietrele funerare ale înaintașilor. A fost posibilă renovarea a cel puțin o piatră funerară pe an. Anul acesta însă asemenea renovări nu au fost posibile, pandemia dând peste cap multe planuri. „Totuși, am reușit să contribuim la reînnoirea sau, mai bine zis, zidirea din nou a acestui panou informativ în mai multe limbi. Cei care vor veni aici vor putea afla mai mult despre istoria oamenilor care au locuit în municipiul Chișinău și sunt înmormântați în acest cimitir”, a notat ambasadorul.

Bartłomiej Zdaniuk a menționat că este vorba despre o lucrare la care au contribuit mulți oameni. „În anii 1890, 1900, deci la sfârșitul secolului XIX, începutul secolului XX, atunci a existat o comunitate foarte mare a polonezilor. Mulți dintre ei, după Primul Război Mondial, au plecat în Polonia. Acum avem o nouă comunitate a polonezilor. Această legătură este foarte importantă pentru noi. Considerăm că comunitatea noastră nu include numai pe cei care locuiesc și trăiesc, dar și pe cei care au fost înaintea noastră și care ne-au lăsat o țară, un neam. Și apoi noi avem această datorie față de cei care vor fi după noi, urmașii noștri, care să preia această țară, această idee, aș spune, această identitate”, a mai spus ambasadorul.

Ludmila Boțan, directoarea Întreprinderii municipale „Combinatul Servicii Funerare” , a declarat că pentru acest an au fost mai multe planuri în cadrul
proiectului comun, care derulează de aproape șase ani. Chiar și în pofida pandemiei și a restricțiilor, încercările și eforturile au adus un rezultat frumos – reînnoirea panoului informativ, inclusiv cu informația acordată de Ambasada Poloniei. Responsabila și-a exprimat speranța că anul viitor nu vor mai fi aceleași restricții, iar lucrările inițiate acum șase ani vor fi continuate, fiind restaurate mai multe  pietre funerare și monumente, care au o adevărată valoare istorică importantă, atât pentru Polonia, cât și pentru Republica Moldova.

Ecaterina Iajgunovici, reprezentantă a comunității poloneze, a contribuit la îmbogățirea panoului cu numele polonezilor înhumați în Cimitirul Catolic. Pe panou se regăsesc peste 70 de nume ale polonezilor înhumați. După întocmirea acestei liste, a fost completată una nou, cu alți circa 250 de polonezi care își au locul de veci în acest cimitir. Pe viitor urmează să fie examinată posibilitatea de a extinde lista din panou.

Cimitirul Romano-Catolic din Chișinău se întinde pe o suprafață de două hectare, aproximativ 50% dintre cei îngropați acolo fiind polonezi.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Probleme la zi
Meteo Chișinău
16,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:5,14 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău