La Chișinău este comemorată astăzi Unirea Mică din 1859

  • 24 Ianuarie 2012 11:24
La Chișinău este comemorată astăzi Unirea Mică din 1859

La Chișinău este comemorată astăzi Unirea Principatelor Române din 1859, cunoscută în istorie și ca Unirea Mică, primul pas în formarea unui singur stat al tuturor românilor. O conferință științifică are loc la această oră, iar o expoziție fotografică va

La Chișinău este comemorată astăzi Unirea Principatelor Române din 1859, cunoscută în istorie și ca Unirea Mică, primul pas în formarea unui singur stat al tuturor românilor. O conferință științifică are loc la această oră, iar o expoziție fotografică va fi deschisă în după amiaza zilei la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală.

La 24 ianuarie 1859, prin alegerea colonelului Alexandru Ioan Cuza ca domn al Munteniei, de către Divanul ad-hoc de la București, după ce acesta fusese ales, pe 5 ianuarie 1859, ca domn al Moldovei, se consfințea unul dintre dezideratele istorice ale neamului românesc din cele două provincii, ideal care avea să fie încununat în 1918, prin unirea Basarabiei, Bucovinei și Transilvaniei și formarea României Mari. Înfăptuită în ciuda opoziției marilor puteri ale vremii, Unirea Principatelor Române a fost un exemplu pentru unificarea altor state naționale, Germania și mai apoi Italia formându-se, un deceniu mai târziu, prin alăturarea mai multor provincii separate.

În 1859, în componența Principatelor Unite au intrat și trei județe din sudul Basarabiei, Izmail, Chilia și Cetatea Albă. În 1878, ele au fost reanexate de Imperiului Țarist.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău