La Chișinău a avut loc prima reuniune a Grupului de lucru R. Moldova-România-Ucraina pentru gestionarea apelor râului Prut
-
04 Decembrie 2024 17:29
Prima reuniune a Grupului de lucru la nivel de experți, creat în baza „Declarației cu privire la cooperarea privind aspectele de management al apelor internaționale în bazinul râului Prut”, s-a desfășurat ieri la Chișinău. Evenimentul a reunit experți tehnici din cele trei țări semnatare ale Declarației (R. Moldova, România și Ucraina), precum și reprezentanți ai Convenției internaționale privind protecția râului Dunărea (ICPDR), sub egida căreia va activa acest grup de lucru, transmite MOLDPRES.
În cadrul evenimentului, participanții au prezentat situația curentă în domeniul managementului integrat al resurselor de apă din bazinul râului Prut, precum și activitățile realizate la nivel național în scopul protecției și prevenirii poluării resurselor de apă.
De asemenea, a fost elaborat planul de lucru pentru următorii trei ani, țara noastră deținând președinția grupului de lucru pentru următorii doi ani. Printre prioritățile aprobate se numără inițierea elaborării Planului integrat de management al bazinului râului Prut, promovarea implementării măsurilor coordonate și consolidarea monitorizării comune în bazinul râului Prut.
Declarația cu privire la cooperarea privind aspectele de management al apelor internaționale în bazinul râului Prut, încheiată între Ucraina, Republica Moldova și România, a fost semnată în octombrie 2023, la Kiev, Ucraina.
Printre obiectivele documentului se numără consolidarea dialogului atât dintre factorii de decizie, cât și dintre experții tehnici din țările bazinului Prutului, în scopul consolidării guvernanței la nivel de bazin; sporirea nivelului de cunoștințe și partajare a datelor și informațiilor în contextul adaptării la schimbările climatice; armonizarea și asigurarea sinergiilor dintre sistemele naționale de control în domeniul protecției apelor și avertizarea timpurie în cazul riscului poluării accidentale a apelor; sporirea nivelului de participare a publicului din zonele riverane, precum și organizarea activităților comune de conștientizare; participarea în comun în programele Uniunii Europene.