La Chișinău a avut loc o festivitate dedicată Zilei Academiei de Științe a Moldovei

  • 12 Iunie 2019 16:23
La Chișinău a avut loc o festivitate dedicată Zilei Academiei de Științe a Moldovei

O festivitate dedicată Zilei Academiei de Științe a Moldovei a avut loc miercuri, 12 iunie, la această instituție, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, președintele AȘM, academicianul Ion Tighineanu a menționat că instituția pe care o conduce a avut perioade mai înfloritoare, precum și perioade mai dificile, accentuând că ea a adus un aport foarte sustenabil la dezvoltarea științei în R. Moldova: au fost create școli științifice, s-au deschis direcții noi în cercetarea științifică, au fost pregătite cadre de înaltă calificare și prin aceste școli științifice au apărut personalități care sunt notorii în toată lumea.

”Și astăzi, R. Moldova este cunoscută pe toate continentele inclusiv prin cercetătorii științifici, care sunt invitați la diverse forumuri internaționale, cercetători științifici care publică  articole de prestigiu în lume. Cu toate că suntem o comunitate mică, noi suntem vizibili la scară europeană și internațională. De aceea, R. Moldova a devenit prima țară din CSI și  din Parteneriatul Estic, care a reușit asocierea la programe europene. De fapt, am demonstrat excelența cercetării științifice în țara noastră”, a subliniat Ion Tighineanu.

În continuare, președintele AȘM a înmânat distincțiile instituției unor savanți care au obținut rezultate științifice remarcabile. Printre aceștia a fost și Silvia Corlăteanu-Granaci,  secretarul științific al Institutului de Istorie, care a fost distinsă cu medalia ”Nicolae Milescu Spătaru”.  Ea a afirmat că această distincție o onorează și o încurajează să dezvăluie în continuare adevărul științific și istoric.

În cadrul evenimentului, a fost vernisată expoziția artiștilor plastici Emil Childescu și Tudor Zbârnea, membri ai Academiei Europene pentru Științe și Arte. Totodată, Tudor Zbârnea, a susținut prelegerea publică ”Muzeul Național de Artă al Moldovei – provocări și perspective de promovare a valorilor artistice naționale în context internațional”. Festivitatea s-a încheiat cu un recital muzical prezentat de cântărețul de muzică ușoară Vitalie Dani.

Constituirea sectorului academic al științei din Republica Moldova a fost inițiată imediat după cel de-al Doilea Război Mondial. În temeiul deciziei din 11 martie 1946 a Guvernului URSS de a organiza la Chișinău Baza de cercetări științifice a Academiei de Științe a URSS, la 12 iunie 1946 Consiliul de Miniștri al RSSM și Biroul CC al PC (b) din Moldova au adoptat Hotărârea „Cu privire la crearea Bazei Moldovenești de cercetări științifice a Academiei de Științe a URSS în or. Chișinău”. Actul de constituire și de deschidere a Academiei de Științe a RSS Moldovenești a avut loc la 2 august 1961. 

În prezent, Academia de Științe a Moldovei are în componența sa 78 de membri, inclusiv 49 de membri titulari și 29 de membri corespondenți, precum și 54 de membri de onoare. Totodată, 23 de personalități au obținut titlul ”Doctor Honoris Causa” al AȘM.

 

Sursa:Moldpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11
Cer acoperit de nori
Umiditate:81 %
Vint:6,2 m/s
Mon
11
Tue
11
Wed
13
Thu
15
Fri
17

Curs oficial BNM 31 Mai 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4009 -0.0000
USD 17.6277 -0.0000
RON 4.0060 -0.0000
UAH 0.6555 -0.0000
RUB 0.2486 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău