La ce-i trebuie lui "Candu și aliații " o majoritate parlamentară? Analiză IPN

  • 01 Iulie 2020 08:45
La ce-i trebuie lui

"Deocamdată, evident se conturează doar încercările de a demite Guvernul. Însă ar fi o risipă prea costisitoare de bani pentru a cumpăra deputați contra 500 mii – 1,2 milioane de euro fiecare (sumele au fost anunțate public de către reprezentanții PDM și PSRM – n. a.) în scopul obținerii controlului doar asupra executivului- celui mai vulnerabil organ al puterii, care poate fi ușor demis și înlocuit. Evident, scopul este mult mai mare...”.

În fracțiunea parlamentară a Partidului Socialiștilor, totuși,  s-a produs o fisură. Este remarcabil faptul, că deputatul Ștefan Gațcan și-a declarat trecerea sa la grupul "Pro Moldova" de Ziua Internațională a parlamentarismului. Cazul a fost unul sugestiv, dar și simbolic. Este prima părăsire din 2014 încoace a fracțiunii PSRM pe parcursul prezenței sale în Parlament. Iar faptul în sine ar simboliza trecerea luptei politice la o nouă etapă. Scindarea fracțiunii PDM a fost doar o etapă de pregătire.

De la Hippocrates la Brutus

Plecarea deputatului Gațcan din fracțiune a fost întâmpinată cu indignare vehementă de către Partidul Socialiștilor. Foștii colegi l-au numit „Brutus” și l-au acuzat de subminarea imaginii Instituției parlamentarismului în ochii comunității internaționale. Activiștii de partid au cerut ca Gațcan să predea mandatul de deputat, iar organizația teritorială Hâncești i-a pretins să "doneze un milion de dolari din miliardul furat pentru lupta cu coronavirusul și apoi să dispară din viața politică".

"Milionul de dolari primit" vine ca un indice, că trecerea unui deputat din coaliția PSRM-PDM în tabăra adversarului politic și de această data a fost răsplătită cu generozitate. Ipoteza invocată, că distrugerea majorității parlamentare este rezultatul șantajului și corupției, se promovează insistent de democrați și socialiști, în frunte cu președintele Igor Dodon. Cu toate acestea, ei nu pot să-și argumenteze  deocamdată supozițiile. Conform asigurărilor președintelui PDM Pavel Filip, democrații au depus cereri la procuratură privind faptele de corupere a deputaților. Dar deocamdată aceasta nu a întreprins nimic.

Altfel spus, pentru a opune rezistență ciocanului, care încet, dar cu insistență, dărâmă coaliția de guvernare, aliații s-au ales doar cu o declarație de condamnare a turismului politic. În rezervă mai având  propunerea de a aproba prin Constituție interdicția de trecere de la o fracțiune la alta, precum și de reducere a numărului parlamentarilor. Președintele a declarat deja că va pregăti un proiect privind reducerea numărului deputaților de la 101 la 71 sau 61 și-l va transmite Comisiei de stat pentru reforma constituțională, care urmează a fi creată printr-un  decret special. Socialiștii s-au grăbit să spună că vor susține propunerea lui Igor Dodon și, între timp, au început să discute activ ideea trecerii la forma prezidențială de guvernare. În opinia lor, o astfel de decizie va lipsi de sens turismul politic din Parlament.

Înainte – ca tancul...

PSRM și PDM nu au luat în calcul doar un singur lucru: toate acțiunile lor vor necesita timp, iar oponenții, în primul rând, partidele Pro Moldova și Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA), sunt fermi să reacționeze rapid. Deputatul Igor Munteanu a avertizat deja: problema noului guvern va fi soluționată în luna iulie. Grupul parlamentar al lui Andrian Candu și fracțiunea Partidului "Șor" chiar s-au întrunit în prima ședință comună cu tema cum ar fi mai bine de demis cabinetul lui Ion Chicu.

Fără dubii – opoziția va încerca să-și realizeze scopul până la plecarea Parlamentului în vacanța de vară. Or, când deputații vor reveni în Parlament, în țară va fi în plină desfășurare cursa electorală prezidențială, iar aceasta este o altă etapă a unui joc destul de complicat, de dragul căruia, dacă e să-l cităm pe președintele Dodon, "Candu și aliații fac ravagii în țară".

Deocamdată, evident se conturează doar încercările de a demite Guvernul. Însă ar fi o risipă prea costisitoare de bani pentru a cumpăra deputați contra 500 mii – 1,2 milioane de euro fiecare (sumele au fost anunțate public de către reprezentanții PDM și PSRM –  n. a.) în scopul obținerii controlului doar asupra executivului- celui mai vulnerabil organ al puterii, care poate fi ușor demis și înlocuit. Evident, scopul este mult mai mare.

Scenarii posibile care nu parvin de la președinte

Referindu-se la diferite surse, experții, observatorii și analiștii prevăd mai multe scenarii posibile de evoluare a evenimentelor.

Primul: crearea unui nou guvern este benefică pentru menținerea Partidului Platforma DA pe Olimpul politic și drept bază pentru viitoarea majoritate parlamentară, formată în rezultatul alegerilor anticipate, care vor urma în mod inevitabil după prezidențiale.

Adepții acestei versiuni sunt convinși, că noul cabinet pe care îl vor crea platformiștii, îl va ajuta pe Andrei Năstase să-și restabilească ratingul pierdut și să-și aducă partidul în Parlament încă o dată. Și atunci PPDA va deveni locomotiva creării viitoarei majorități, în care se vor regăsi "Platforma", Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) și "Pro Moldova", plasând socialiștii în opoziție.

Deocamdată, sondajele de opinie nu le oferă foștilor democrați șanse mari de a accede la primăvară în Parlament, însă tehnologiile politice și investițiile financiare pot schimba situația, iar "Pro Moldova" își va asigura cu ușurință locurile în Legislativ și Guvern. Apropo, chiar Andrian Candu a sugerat deja acest lucru: „Acum nu avem nevoie de portofolii ministeriale, dar în viitor vrem să ne întoarcem la Guvern”. Și doar printre rânduri se putea citi, că "Pro Moldova" va putea pretinde în acest caz la postul de speaker.

Al doilea: crearea unui nou guvern este necesară pentru a nu admite alegerile parlamentare anticipate după desfășurarea prezidențialelor.

Adepții acestei versiuni sunt convinși: "Pro Moldova" se pronunță doar în cuvinte pentru necesitatea unei campanii parlamentare în februarie-martie 2021. Scopul ei real este de a reformata majoritatea parlamentară, iar postul de speaker să-l obțină abia în cursa pentru funcția de președinte al statului. Pentru aceasta, ea va continua să ademenească deputați din fracțiunile PDM și PSRM, până când vor fi acumulate 67 de voturi, necesare realegerii președintelui Parlamentului.

În acest caz, oricine va câștiga lupta pentru fotoliul de șef al statului, fracțiunile parlamentare vor fi atât de demoralizate, încât vor deveni un material maleabil în mâinile manipulatorilor iscusiți. Iar însăși "Pro Moldova" se va solda cu o reprezentanță majoritară în Parlament, cu funcția de președinte, cu posibilitatea de a influența guvernul și de a-și spori dividendele electorale pentru alegerile parlamentare ordinare din 2023.

Al treilea: Până la desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate nu va fi creat un nou guvern, deși cabinetului lui Chicu îi va fi prezentată moțiunea  de cenzură.

Potrivit acestui scenariu, PPDA, PAS și"Pro Moldova " vor continua discuțiile și chiar vor folosi cele două încercări, autorizate de Constituție, de a forma un nou cabinet. Dar, ca rezultat, va rămâne să lucreze, totuși, Guvernul Chicu, deși limitat  în atribuții.

În acest caz, sarcina va consta în slăbirea maximală a Partidului Socialiștilor, în diminuarea resurselor PDM și în reducerea șanselor PPDA și PAS de a obține în viitorul Parlament o reprezentanță convingătoare. Adică, alegerile prezidențiale și cele parlamentare trebuie să aibă loc pe fundalul incapacității partidelor parlamentare actuale de a ajunge măcar la un consens viabil. Apropo, "Pro Moldova" și alte partide vor avea o strategie electorală sigură, care se va baza pe critica celor care au avut toate pârghiile de exercitare a puterii, dar pe care le-au ratat cu desăvârșire.

Este foarte probabil, ca în rezultatul unor astfel de alegeri, Parlamentul să semene mai degrabă cu o plapomă din cârpe, pe care meșterii pricepuți o vor putea-o înfăța cu ușurință la discreția lor.

Ca și în scenariile anterioare, scopul va fi același: nu numai accederea la putere, dar și controlul asupra tuturor ramurilor ei.

Natalia Uzun, IPN

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
4,4
Ploaie ușoară
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Fri
3
Sat
4
Sun
5
Mon
6
Tue
6
Arhivă Radio Chișinău